Sivut

torstai 2. helmikuuta 2017

Munien myynti - mitä tulee tietää ennen kuin munia alkaa kaupata

Tänä vuonna meillä Siltajoella tuntui olevan lyhyt sulkasato tai sitten niin moni kana oli kevään kuoriutuja, että munahanoissa oli vain lyhyehkö sulku. Joillain kanoilla sulkasadon munimattomuus voi kestää 2-4kk ja joillain mennä muutaman viikon vajennuksella. Riippuen kuinka kokonaisvaltaisesti munamamma palttootaan uusiksi puistelee. Eli tänä vuonna meillä on munia ilmaantunut ihan kiitettävästi läpi talven.

Siltajoen Sirkuksen viiriäisen- ja kananmunia on myytävänä silloin kun tuotanto ylittää oman tarpeen. Ei puhuta kummoisesta bisneksestä, mutta sen verran, että lintuset tienaavat rehurahojaan ja joinain kuukausina saattaa jäädä kolikko kaurasäkinkin ostoon. Sähköt, kuivikkeet ja muut piuffaa vielä tirehtööri itse, mutta haaveissa olisi kanasten omavaraisuus, niin että tuotosta tulisi sen verran mitä tarpeina menee.

Munien myynnille ja luovuttamiselle on samat elintarvikesäädökset. Kotikanaloitsijan ei ole lupaa luovuttaa, eli antaa, kanojensa tuotoksia ellei ole rekisteröitynyt alkutuottajaksi. Tästä(kin) suomalaisen byrokratian riemuvoitosta voidaan olla mitä mieltä halutaan, mutta tarkoitus sen on vain suojata niin munien syöjää kuin antajaa. Mitä tapahtuu, jos kanaloitsijan luovuttamissa munissa jotain häikkää on? En tiedä. Mielipahan ja harmin lisäksi saattaa rapsahtaa sakot. Luulemma. Vaan rekisteröityminen on niin helppoa,että kyllä se kannattaa tehdä. 

Rekisteröitymiset

Tuotantotilasta, jolla alkutuotantoa harjoitetaan, tulee tehdä alkutuotantoilmoitus. Alkutuotantoa on munien muniminen myyntiin tai luovutettavaksi. Alkutuotantoilmoitus tehdään kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle. Tilalta tapahtuvasta munien suoramyynnistä ilmoitetaan alkutuotantoilmoituksen yhteydessä. Ihmisravinnoksi tarkoitettuja kananmunia saa tuottaa myyntiin vain sellaisessa kanalassa, joka on merkitty maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen (TIKE) ylläpitämään kanalarekisteriin. Kaikkien siipikarjan pitäjien on ilmoittauduttava eläintenpitäjäksi ja rekisteröitävä myös eläinten pitopaikka. Tämä siipikarjanpitäjäksi rekisteröityminen on myös helppo yhden planketin toimenpide ja sen useimmat ovatkin hoitaneet jo kanoja hankkiessaan. Tästä voit vielä lukaista ohjeet siipikarjanpitoilmoituksesta.

Minä olen käynyt tekemässä rekisteröinnit kuntani maaseutu- tai elintarvikeviranomaisen luona. Ihan sillä, että samalla olen saanut kysellä ja varmistaa, että olen asiat ymmärtänyt ja kaikki oikeat kohdat lomakkeesta täyttänyt. Tähän samaan hengenvetoon sitten kiitän Laukaan kunnan elintarviketarkastaja Miia Valkosta, joka todella ystävällisesti ja rautalankaversioin on jaksanut minulle asiat selittää ja hulluillekin ideoille keksiä toimivia ja toteutuskelpoisia ratkaisuja.  

Alkutuotantopaikkailmoitusta olen etsinyt Eviran sivuilta nyt kahtena päivänä yhdessä kanakaverini kanssa, jotta saan sen tähän linkitettyä. Paljon lomakkeita ja paljon tietoa olemme löytäneet, mutta emme alkutuotantopaikan rekisteröintilomaketta. Soitto Miia Valkoselle ja kas, hän löysi sen alle puolessa minuutissa! Mitä huikeaa palvelua, vaikka kerroin, että tarvitsen lomakkeen vain blogiani varten.

Tässä se lopultakin on

Oikea lomake löytyy lähes sivun alalaidassa: ilmoitus, elintarvikkeiden alkutuotantopaikasta 

Valitsemalla doc version voit täyttää tiedoston koneellasi, tallentaa ja lähettää oman kuntasi elintarvikevalvonnasta vastaavalle viranomaiselle. Tosin se Laukaan kunnan logo kannattanee ottaa pois, jos munia viljelet jossain ihan muualla. Toinen vaihtoehto on ottaa yhteyttä oman kunnan elintarvikeviranomaiseen ja kysäistä lomaketta. Ehkä joka kunnalla on oma lomake?
 

Salmonellanäyte

Kananmunien myyjän tarvitsee siipikarjan pitäjäksi ja alkutuottajaksi rekisteröitymisen lisäksi hoitaa salmonellaseurantaa. Alle 50 munivan parven salmonellanäytteen voi kerätä ja tutkituttaa kanaloitsija itse kerran vuodessa, mutta isompien parvien näytteenoton hoitaa eläinlääkäri useamman kerran vuodessa. Joka kolmas vuosi myös pienkanaloitsijan näytteen tulee olla eläinlääkärin keräämä. Lue tarkemmat kokemukseni salmonellanäytteen keräilys.

Viiriäisenmunat eivät kuulu salmonellavalvonnan piiriin, mutta jos kanojen skeidat kerää testattavaksi, niin samaan kirjekuoreen voi mainiosti kerätä pussillisen pikkukakkoja viiruiltakin. Ainakin useimmat ravintolat edellyttävät salmonellatestausta myös viiriäisenmunilta, tämä huomiona mikäli mielit myydä somia viiriäisenmunia ravintoloille.

Myyntisäädökset

Keräsin tähän pähkinänkuoressa Eviran ohjeistuksen pääkohdat:

Kun munivia kanoja on alle 50 saa munia myydä ilman leimausta toreilla, kauppojen piha-alueilla, ovelta ovelle tai ruokapiirien kautta, silloin kun kuluttajan maksu ohjautuu suoraan tuottajalle. Mikäli välikäsiä (=kauppiaita) on tuottajan ja ostajan välissä, niin munat on leimattava tuottajakoodilla ja myydä saa vain A-luokan munia. Joten helpointa on kun myy itse omien kanojensa munat suoraan käyttäjälle. Ovelta ovelle myynniksi rinnastetaan kun ostaja laittaa viestiä tai soittaa munatilauksensa ja minä kuljetan sen johonkin ennaltasovittuun paikkaan, esim liikuntahallin parkkipaikalle (samalla kun kuskaan kuopuksen treenaamaan).

http://siltajoensirkus.mycashflow.fi/category/10/kennotSuoraan tilalta tai edellä esitetyillä tavoilla saa myydä korkeintaan 20 000kg kananmunia vuodessa. Kun taasen viiriäisen, hanhen, ankan, strutsin tai jonkun muun linnun munia saa myydä vain 5000kg. 

Olen luvannut tarjota shamppanjat kaikille munijoille, jos jompikumpi kilomäärä joskus tältä tilalta täyttyisi. Vaan ei tarvitse ihan heti Sirkuksen kanojen olla käkinä, koska kananmuna painaa keskimäärin 60gr, niin 20 000 kiloon menee palttiarallaa reilusti yli 300 000 munaa. Jos munivia kanasia on se alle 50, niin en tiedä mitä rotua niiden pitäisi olla, että tuollaiseen tykitykseen yltäisivät, se tekisi nimittäin yli 6000 munaa vuodessa per kana.

Pakkausmerkinnät

Myytäessä tulee olla näkyvillä tuottajan nimi, alkuperämaa, tuotantotapa ja mitä ja montako pakkaus sisältää ja parasta ennen päiväys ja säilytysohje SEKÄ merkintä luokittelemattomia. Kuvassa näkyy Siltajoen Sirkuksen merkintälappuset, joihin pakatessa kirjoitan kynällä parasta ennen merkinnän. Tätä artikkelia varten aihetta kerratessani huomasin, että minun pakkausmerkinnöistä puuttuu tuo sana luokittelemattomia. Täytyy se lisätä ennen seuraavien lappujen tulostamista.

Jos munia olisi irtomyynnissä, niin riittäisi vaikkapa tiedoista kyltti myyntipaikalla. Helpointa kuitenkin on tulostaa paperilappuja ja askarrella niitä kennoihin kiinni tai sujauttaa kennon sisään.


Vaikka munat säilyvät syöntikuntoisina kuukausia, niin parasta ennen päiväys pitää laittaa 28 päivää muninnasta eteen päin. Munien paras säilytyspaikka on viileä, noin 10-12 astetta. Sirkuksessa myyntimunat säilytetään erillisessä munajääkaapissa ja omaan käyttöön kennot keittiön pöydällä huoneenlämmössä. 

Koska Siltajoen Sirkuksen villi ja vapaa tuotantotapa ei ole mikään rekisteröitytapa (huom LUOMU rekisteröinti maksaa mansikoita ja mustikoita ja rajaa pois yhtä jos toista minun mielestä kanoille syötettävää), niin kennoihin tulostamissani lappusissa lukeekin vain kotikanalan munia. Kotikanala ei ole mikään virallinen tuotantotapa. Puhelinnumero ja ihmisen nimi eivät ole pakollisia merkintöjä, mutta laitoin ne lappuun, jotta ostaja voi halutessaan soittaa ja tilata lisää. 

Kennoja voi ostaa tai kerätä käytettyjä siistejä kennoja. Minä ostin nelisenkymmentä kaunista pikkukennoa. Sitten satuin julkaisemaan Facebook-sivullani, että otan vastaan käytetyt kennot. Tarkoitin muovisia viiriäisenmunakennoja, joita olin viiriäisenmunien mukana myynyt, mutta ystävät, sukulaiset, naapureiden kummin kaimat ja muut kylänmiehet alkoivat kantaa minulle selkä vääränä kennoja. Kaikenlaisia kennoja. 

Ne ostetut, somat kennot olenkin jemistänyt lahjoiksi myytäville munille (asiakkaani osaavat jo pyytää leivontamunia, tuliaisiksi kaupunkilaisille munia, tosi tuoreita munia jne mitä tarvitsevat) ja arkimunat pakkailen kierrätettyihin kennoihin. Parasta tässä on, että kennojen mukana minulle palautuu puolet kylämme käyttämistä kananmunankuorista. Enkä nyt tarkoita puolia Sirkuksessa munituista kuorista vaan todella isoa ja huikeaa määrää kuivattuja kananmunankuoria.

http://siltajoensirkus.mycashflow.fi/category/10/kennotLisäys 15.8.2018: Viiriäisenmunakennoja on nykyään myytävänä omassakin verkkokaupassa: Siltajoen Siilossa. Löytyy kauniita ja ekologisa pahvisia kennoja kuin myös muovisia useaan otteeseen käytettäviä kestokennoja. 

Lisäys: 2.3.2019: NYT löytyy kanan- ja ankanmunienkin kennoja Siilosta. Silti kannustan kierrättämään puhtaita ja ehjiä kennoja aina kuin vain mahdollista <3


Mikä estää myynnin?

Munilla pitäisi olla myyntihetkellä jäljellä 7 päivää parasta ennen merkintään. Myös joidenkin lääkkeiden, esim sisäloishäätölääkkeet, kohdalla on varoaika 14-28 päivää lääkkeen annon jälkeen. Varoaikana munittuja munia ei saa myydä ja joidenkin lääkkeiden kohdalla munia ei saa edes syödä. On hyvä noudattaa varoaikoja ja kuunnella eläinlääkärin ohjeistuksia. 

Meillä varoaikamunat kerätään omaan käyttöön. Joko syötän ne takaisin kanoille/tipuille tai syön itse ja tarjoan perheelleni. En missään tapauksessa ohjeista ketään toimimaan samoin. Kerron vain kuinka itse toimin. Lisään myös, että minulla on voimakkaat lääkeaineallergiat, mutta varoaikamunia syömällä en ole huomannut minkäänlaisia lääkeaineallergiaoireita tai muitakaan sivuvaikutuksia.

http://siltajoensirkus.mycashflow.fi/

Mihinkä hintaan?

Jokainen määrittelee muniensa hinnan itse. Fiksu laskee vähän kuluja ja muodostaa hinnan sieltä suunnasta. Totuus kuitenkin lienee, että jos kaikki kustannukset kotikanojensa munille laskee, niin hinnasta tulee niin pöyristyttävä, ettei niitä kukaan osta. Itse tuotettujen munien hinnalla ei myöskään kannata lähteä kilpailemaan kaverin kanssa, siitä saa vaan pahaa mieltä ja ostajille kummeksuttavaa. Kyllä halpuuttajat ovat vetäneet teollisen tuotannon munien hinnat niin alas, että halvan munan perässä ei kannata kotikanaloiden ovia koputella. 

Myyntivaltteina toimivatkin munien maku ja kanojen tuotantosisariaan paremmat oltavat. Nämä kannattaa ostajille kertoa. Varsinkin lapsiostajista on mukavaa tietää myös munien munijoiden nimiä. Kuulen toisinaan vanhemmilta kuinka munakkaassa olevien munien munijoita ruokapöydässä spekuloidaan. Olipa joku pikkupoika käynyt rikotuista kuorista tarkastamassa, että oliko kyseessä Molla Maransin vai Peruna maatiaisen munat

Tässä esimerkit Siltajoen Sirkuksen munien hinnoista. Niitä saa vapaasti käyttää osviittana tai suoraan:
 



Jepulis! Nyt kun olet kahlannut tämän puuduttavan pitkän säädösreferaatin läpi, niin onkin aika lähteä rikastumaan munilla! Lupaan, että siinä vaiheessa kun ekan kerran möläytät ääneen myyväsi munia, niin vähintään 1-2 kanastasi lässähtää hautomapuuhiin ;) 

Seuraavalla kerralla kakkaa (ja kanoja)

Perjantaina 10.2. julkaisen salmonellanäytteen keräämisestä artikkelin, jossa käydään läpi asetuksia ja kokemuksia kakkakikkareiden keräilystä. Salmonellavalvonta on osa munien myyntiä.

Ystävänpäivänä 14.2. julkaisen Rotuesittelyt sarjan ensimmäisen artikkelin. Rotuesittelyt sarjassa eri rotujen kasvattajat esittelevät kevään aikana Suomen harrastekanaloiden rakastetuimpia rotuja erityispiirteineen. Tutustumalla eri rotuihin ennen kanahankintoja, on mahdollista löytää omaan käyttötarkoitukseen ja tiloihin juuri ne kaikista parhaat omat kanat. 

Haluatko vieläkin enemmän kanaturinoita

 

Kanakirje on sähköpostitujaus, jonka lähetän kerran kuussa, ja jossa on koottuna blogin mielenkiintoisimmat artikkelit, sekä helppoja vinkkejä kyseisen vuodenajan kanojen hoitotoimista. Helmikuun kirjeessä lapioitiin pois pehkua ja alettiin idättää kauraa. 

Liity Kanakirjeen lähetyslistalle tästä



 
 



3 kommenttia:

  1. Hei ja kiitos tästä infosta, vielä kysyisin, kun harkitsen viirujen munien myymistä että miten menee verotus näin pienessä toiminnassa?

    VastaaPoista
  2. Hei ja kiitos tästä infosta, vielä kysyisin, kun harkitsen viirujen munien myymistä että miten menee verotus näin pienessä toiminnassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Johanna, pienessäkin toiminnassa kannattaa tulot ja menot kirjata ylös. Helpoin ja yksinkertaisin esim ruutuvihko tai Excel-tiedosto, johon kirjaa myynnit ja viiriäisten kulut. Rehut, kuivikkeet, hankitut tarvikkeet, jne kulut. Tulot ja kulut ilmoitetaan henkilökohtaisessa verotuksessa Muut tulot kohdassa, eilleivät viiriäiset ole esim maatalousyrityksen alaisuuteen kuuluvia. Veroa ei munien myynnistä mene mikäli kulut ovat suuremmat kuin tulot. Kaikki kulukuitit tulee säilyttää mahdollista tarkastusta varten.

      Poista