Sivut

perjantai 23. kesäkuuta 2017

Viiriäisparven muodostaminen

Japanin- ja lihaviiriäiset ovat parvieläimiä, toisin kuin siniviiräiset, jotka elävät mieluummin pareittain. Parvi tarkoittaa kolmea tai enempää lintua. Tyypillisesti parvi on yksi kukko ja useampi kana. Kukkoja voi olla enemmänkin mikäli ne tulevat toimeen keskenään ja kanoja on riittävästi. 

Viiriäisillä kuten kanoillakin on nokkimisjärjestys: ylhäisimmästä alhaisimpaan. Parvi luo yksilöilleen turvaa ja yksilöt oppivat nopeasti toisiltaan henkiinjäämisen kannalta tarpeellisia taitoja. 

Viiriäiset osaavat olla todella julmia toisilleen ja parveen lisäykset ja poistot voivat johtaa tappeluun ja ongelmiin. Käyn tässä artikkelissa läpi kuinka onnistut vähemmillä vahingoilla muodostamaan parvia.



Viiriäinen saaliseläimenä on rutiineja rakastava. Saaliseläimelle rutiinit luovat turvaa: toimimalla näin jäin eilen henkiin, toimimalla näin jään henkiin tänäänkin. Muutos on uhka ja saaliseläin kokee muutoksen hyvin stressaavana. Onkin parempi tehdä muutokset kertarytinällä  kuin muutos silloin ja toinen tällöin. Oli muutos iso tai pieni, niin se häiritsee parvieläimen rutiinien rakastamaa eloa. Muutoksiin sopeutuminen voi viedä 2 päivästä 2 viikkoa. Sopeutumisaikana jopa muninta voi olla tauolla, koska kanan keho stressaa ja voimia ei riitä munintaan.


Kukolle erisukuiset kanat

Vaikka kanalinnut kestävät verrattain hyvin sukusiitosta, niin en sitä käytä enkä suosittele.  On parempi nähdä vaivaa hommatakseen tai hautoakseen eri sukuisia lintuja kuin pilata jälkeläispolvien elinvoima sukurutsalla. Jos sukurutsaa kuitenkin päätyy käyttämään, niin heikoin tulos on isä-tytär ja poika-äiti yhdistelmät. Serkukset, tädit tai sedät/enot on jo vähemmän ongelmia tuottava. 

Viiriäisten käyttäytymisen kannalta olisi helpointa muodostaa parvet jo ennen sukukypsyyttä, jolloin linnut ehtivät kasvaa yhdessä ja aikuistuminen ei tuo mukanaan suuria kähinöitä. Harvoin tämä on kuitenkaan mahdollista: monella ei ole tiloja hautoa ja kasvattaa eri sukuisia erillään. Toisekseen kaikista väreistä sukupuolta ei tunnista ennen kuin tulevat sukukypsiksi. 


Minä teen niin, että haudon eri sukuja peräkkäin. Ensin satsi A, josta sitä mukaa kun tunnistan sukupuolia nostan kukot kasvamaan erilleen kerrostalojen alahäkkeihin, kanalan lattialle tai ulkotarhaan. 

Kukkojen kasvatuspaikka saa olla hämärähkö. Hämärässä kasvattaminen hidastaa sukukypsyyden kehitystä, ei olennaisesti, mutta hieman. Tämä huomiona myös lihakasvattajille. Myöhemmin sukukypsäksi tuleva kukko ehtii ottaa painoa, ennen kuin energiaa vievät poikain leikit alkavat. Valoa tulee olla kuitenkin sen verran, että pojan jolpit näkevät syödä kunnolla.

Kun satsi B laitetaan koneeseen heti edellisten kuoriuduttua, jää ikäeroa vain vajaa kolmisen viikkoa. Parven muodostaminen on helpompaa kun kukko on sen muutaman viikon vanhempi ja odottaa morsiantensa kypsymistä, kuin toisin päin. Viiriäisiltä puuttuu puumageeni ja yleensä vanhemmat kanat voivat olla nuorelle kukolle turhan julmia.


Parveen lisäykset

Jos aikuiseen parveen joudutaan lisäämään tai vaihtamaan yksilöitä kannattaa tilat laittaa täysin uusiksi. Vanhat linnut otetaan pois tilasta vaikka pahvilaatikkoon siksi aikaa kun muutoksia tehdään. Vaihda aluset, juoma- ja ruoka-automaattien paikat, muuta tasojen, piilojen ja mökkien paikkoja. Paras olisi jos saisit vaihdettua sisustuksen kokonaan tai häkin toiselle seinustalle tai muutoin valon tulemaan eri suunnasta. 

Uudet ja vanhat linnut laitetaan muutettuun tilaan kerralla. Kun tila ei muistuta ollenkaan vanhaa, niin kenelläkään ei ole tarvetta puolustaa omaa reviiriään. Aina tämäkään ai auta ja kähinöitä ilmenee. 

Joskus viiriäiset ovat värirasisteja, joskus kukkoa ärsyttää, joskus joku kana räksyttää. Jos muutos onnistuu, niin tilanne tasaantuu parissa päivässä. Pahimmoilleen voi alkaa sota, josta ei vammoitta selvitä. Seuraa tilannetta ja ole valmis toimimaan jos jonkun henki on uhattuna. Kiusatun poisotto ei välttämättä auta, kiusaajan poisottaminen sen sijaan voi auttaa. 

Parhaat hetket lisätä parveen yksilöitä on kun talvitiloista muutetaan keväällä ulkotiloihin. Oletettavasti ulkotilat ovat isommat ja tekemistä riittää, jolloin toisten kiusaamiseen ei niin kovasti riitä aikaa. Tilan koon lisäksi tilan sisutuksella on merkitystä. Käyn tarkemmin läpi viiriäisten tilojen sisutusta, turvallisuutta ja viihtyisyyttä Ekirjassa Viiriäisten Kasvatus 


Kun parven alhaisin pääsee kunnolla väistämään muita, niin muilla ei ole niin tarvetta höykyttää.  Jos kiusatulta veri tirskahtaa esille, niin yleensä kiusaajan lisäksi muukin parvi hyökkää vertavuotavan kimppuun. Saaliseläimille vertavuotava yksilö on uhka, joka pitää ajaa pois houkuttelemasta petoja. Kun suljetussa tilassa vertavuotava ei pääse karkuun, niin ajojahti kestää kunnes ajettu on ajettu loppuun. Joten muutosten jälkeen muista tarkastaa parvesi tavallista useammin!

Parvesta poistamiset

Parvieläimiä ei tulisi eristää kuin ihan äärimmäisen syyn takia. Poissa silmistä, poissa mielestä. Eristetyn takaisin palauttaminen sotkee tilanteen ja saa arjen järkkymään. Paras keino ottaa yksilö erilleen olisi järjestää näkö- ja kuuloyhteys, esimerkiksi verkkoväliseinällä. Jolloin ”eristetty” on näkösällä, mutta muiden ulottumattomissa. Viiriäisten tilan sisustuksella ehkäistään esimerkiksi tappeluista johtuvia eristämistarpeita.
 

Jos parvi on kovin hermostunut ja säikky ja mukana on selkeästi yksi, joka terrorisoi tai pelkää kaikkea mahdollista, niin parven hyvinvoinnin kannalta voi olla hyvä poistaa tämä säikyttelijä. Kun hermoheikko poistetaan, niin parven elo saattaa rauhoittua ihan jo yhdessä yössä. Kasvattajan tulisikin puntaroida aina ensisijaisesti parven etuja yksilöiden etujen edelle.

Kaipaatko lisää tietoa viiriäisistä?

Viiriäisten Kasvatus Ekirjassani käyn läpi miten minä muodostan siitosparvia ja mitä otan valinnassa huomioon. Kerron myös miksi emoparvien ruokinta on niin olennaista vahvojen tipueiden aikaansaamiseksi.


Kirjassa on perehdytty seikkaperäisesti tilantarpeen lisäksi ruokintaan, haudontaan ja tipujen hoitoon. 

Ekirjan hinta on 28,20€

Ekirja on PDF-tiedosto, jonka saat laskun maksettuasi sähköpostin liitteenä. Pystyt lukemaan sen näppärästi koneesi tai tablettesi näytöltä tai voit halutessasi tulostaa sen paperille.

Tilaukset: siltajoensirkus@gmail.com

Lisätietoa kirjasta löydät tästä





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti