Marans

Marans-kana Milla Molls on juuri napannut kastemadon. Hattara kukko ihastelee saalista omasta aitauksestaan.

Marans rotu on kotoisin Ranskasta ja munii tummanruskea kuorisia munia. Marans aloittaa muninnan noin puoli vuotiaana ja munii 5-6 munaa viikossa. Kooltaan maransit ovat keskikokoisten ja jättirotujen välissä, eli aika isoja kanoja.

Maransit eivät ole kovin hautomahalukkaita, joten Sirkuksessa ja lähitiloillakin oltiin ällistyneitä kun Molla marans päätti haluta hautoa. Hautomakuumetta on erittäin vaikea saada kanalta pois silloin kun se on päälle iskenyt. On kanan kiusaamista, jos se ei saa haudottavaksi hedelmöittyneitä munia. Kuoriutuvat tiput ovatkin ainoa tehokas konsti saada kana lopettamaan hautomisensa. Mollan kanssa kokeilitiin toisiksi tehokkainta keinoa: maisemanvaihtoa. Molla siirrettiin maatiaiskanojen joukkoon, jossa sillä oli tuttu ja lempeä Gamer-kukko ja tuttuja kanoja, mutta tarha uusi ja ihmeellinen. Tällä kertaa maisemanvaihto auttoi, Molla unohti hautomapuuhat ja parin viikon päästä maatiaisten pesään alkoi ilmestyä suklaamunia: Molla aloitti haudonta-aikeen jälkeen munimaan.

Maransin munien kuori on tummanruskea, sisällä samaa maukasta tavaraa kuin muunkin värisissä.

Maranskukkoja on kasvatettu ennen broiler-lajikketta myös liharotuina niiden nopeakasvuisuuden ja koon takia. Broileriin tätä nopeutta ei voi verrata, mutta marans onkin "normaali" kanarotu, jolla on lihasten lisäksi paljon puhtia juosta hölkyttää pitkin pihoja ja pientareita. Teuraspainonsa marans kukko saavuttaa noin 5-6 kuukaudessa. Että ei se mitään pikaruokaa kuitenkaan ole.

Marans on iso ja rauhallinen rotu, jonka siitosmunia on Suomessa saatavilla muutamalta kasvattajalta, ja silloin tällöin myös nuorikkoja tulee kaupan. Sirkuksen maransit ovat väritykseltään Black Copper, eli musta kupari. Nuoressa kukossamme on pieni värivirhe ja luonnekin näyttää olevan turhan sätky ja ihmistä säikkyvä. Aika näyttää kasvatammeko puhdasrotuisia maranseja vai saako friseesulkainen Darth Wader kukko jatkaa marans matamien poikakaverina. 

Sirkuksessa ei kaikkien eläinten tarvitse olla sylilössyköitä, mutta koen, että ihmisen huomassa kasvavien eläinten tulee olla riittävän käsikesyjä, jotta hoitotoimet onnistuvat eläimen pelkäämättä. Mahdollisen sairauden tai onnettomuuden aiheuttama kipu ja stressi eläimelle on jo niin paljon, että en halua sen lisäksi joutuvan pelkäämään hoitavaa ihmistä. Ihmisen tulee merkitä eläimelle ruokaa, hoivaa ja hellyyttä, ei pelkoa. Ihmisen hellyydenhalu tulee vasta eläimen tarpeiden jälkeen.


Eläintenkesyttämiseen käytetään häikäilemättömästi lapsityövoimaa.

Maransin siitosmunat

 

Koehaudonnan (lokakuu 2016) perusteella maransin munien itävyys oli 100%. Kerään kaikista tummimmat munat myytäväksi siitosmunina. Postitan munat särkyvänä pakettina, jolloin postimaksun 10€, lisäksi tulee särkyvänä maksu 9,90€ ostajan maksettavaksi. Munat ovat 2,50€/kpl. 

Siitosmuniin on tällä hetkellä pitkä varausjono, mutta keväälle voi tehdä jo varauksen. Tammikuussa teen itse seuraavan haudonnan, jotta myytäville munille on tiedossa tuoreet itävyystiedot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti