Maatiaiskanat

Kirjavat Alhon kannan maatiaiskanat

Kylpyhetki.
Kaikki alkoi kolmesta kesäkanasta. Kolme munivaa kanaa, ei kukkoa. Ei tietenkään. Kukapa haluaisi herätä joka kesäinen aamu kukon kiekumiseen?

Ja kuinkas sitten kävikään? Tyttären syntymäpäiväyllätykseksi järjestettynä kanalavierailuna mukaan tarttui kuin ihmeen kaupalla pahvilaatikollinen tipuja. Kahdeksan kahden viikon ikäistä tipua. Arvakkaa vaan kuinka moni oli kanoja? Kolme. Kahdeksasta tipusta kolme kanaa on yhtä kuin viisi kukkoa. Viisi kukkokiekuuta! Ja jos vielä luulet, että kukko kiekuu vain aamuisin, niin olet totaalisen väärässä. 

Alhon kannan maatiaiset

Maatiaiskanamme ovat kylmänkestävää suomalaista alkuperäisrotua. Kooltaan keskikokoiset Alhot aloittavat muninnan jo noin 4 kuukauden iässä, mikä on yksi kanarotujen aikaisimpia aloitusikiä. 

Alhot munivat noin 3-6 munaa viikossa, pitäen sulkasadon syksyllä ja keräten voimia aloittaakseen muninnan taas kevättalvella valon lisääntyessä.

Alhon kanta on tunnettu hautomahalukkuudestaan. Toisinaan kova hautomahalukkuus voi olla jopa riesa, vaikka suloiset tiput kyllä nopeasti saavat riesan unohtumaan.

Nämä hauskat maatiaiset ovat ilmeikkäitä, uteliaita ja helposti kesyyntyviä. Sirkuksen pääkukko Junnu Gamer alias Gempsutti on oikea sylilössykkä. Tykkää istuskella sylissä ja on helppo kukko vieraidenkin tutustua ja silitellä. Erityisesti Gempsu tietysti tykkää pääpelaajasta, jonka sylissä, hupussa tai olkapäällä tämä komea kukkonen on vetänyt useammatkin päiväunet.                     



                 

Kanojen värikirjoa

Tyypillinen alholainen kana on kirjava tai todella kirjava. Kukot ovat yleisimmin väritykseltään perinteisiä aapiskukko tai mustan kirjavia sinisinä ja vihreinä hohtavine sulkineen. 



Gempsu-kukko ja kanamme ovat eri sukulinjaa, joten silloin tällöin meiltä on saatavilla puhtaita Alhon kannan kana- ja kukkonuorikoita. Kevät on kiihkeintä kanojen hankintasesonkia ja yleensä kevään munivat nuorikot on varattu loppuun jo helmikuun hankien hohtaessa. Pitkin kesää löytyy kuitenkin nuorikkoja ja kukkoja yllinkyllin. Kannattaa kysyä tilanne ja tulla paikan päälle tutustumaan eri kanarotuihin ja niiden elintapoihin.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti