lauantai 29. heinäkuuta 2017

Kanakirjeen maistiaisia


Keski-Suomessa soratiet raikaavat kun tuhannet hevosvoimat jylläävät. Minäkin kaahaan, ruovin ja soraa pöllytän. Runoratsullani. Tällä hetkellä piehtaroidaan ja teutaroidaan Kanakirjeen parissa. Siksi tämän viikon blogipäivitys jääkin nyt vain tällaiseksi teaseriksi, eli maistiaiseksi, Kanakirjeen sisällöstä.

Kirjeen väliotsikot ja aihe-alueet ovat tällaiset:
  • Pintojen siivous ja tarkistus
  • Kalkkimaalaus
  • Kesäkanoille ajoissa talvikoti
  • Talveen valmistautuminen

Ote kappaleesta Kalkkimaalaus:


Kalkkimaalia käytetään eläinsuojissa kahdesta syystä:

  1. Loisehkäisy ja desinfiointi
  2. Valaistuksen tehostaminen

Kalkkimaali on valmistettu sammutetusta tuhkasta, teit sen itse tai ostit valmiin pönikän, niin teho on sama. Sammutettu tuhka on niin hurjan emäspitoista, että se tappaa hyönteisiä. Kalkkimaali lälli täyttää hyvin kaikki puunkolot ja raot tukahduttaen mahdollisia rakenteissa eläviä ulkoloisia. 

Kalkkimaali sopii käsittelemättömälle puulle ja betonille. Vanerissa tai lakatussa puussa kalkkimaali ei pysy (montaakaan viikkoa). 

Käsiteltäviä pintoja ei tarvitse pestä, eikä vanhoja kalkkimaaleja rapsia pois. Minä puolihuolimattomasti hankaan märällä sienellä kakkaroiskeita pois ja harjalla humautan pölyt vex ja muutoin vain vetelen uuden lällin vanhan päälle.


Jotkin kohdat tarvitsevat muutaman lällättelykerroksen, puhtaimpiin pintoihin (esim katto) riittää kerta vetely. Kalkkimaali on aika vetelää ja sitä ei tavallaan maalata, vaan lätkitään, töpötellään tai vedellään pinnoille. Märkänä kalkkimaalin peittävyys ei näy, mutta valkaistuu kuivuttuaan. Kuivumisen jälkeen näkee jos joku kohta kaipaa lisäystä.Kanakirje ilmestyy sähköpostiisi 1.8.2017. Muistahan mulkoilla mailiasi, etteivät vinkit vilistä sivu suun. Jos et vielä ole tilannut Kanakirjettä, mutta haluaisit maksuttomia ohjeita ja opastuksia kanamaiseen arkeesi, niin hyppää mukaan tästä linkistä

Jos et jaksa odotella tiistaihin asti, niin vilkuileppa viikonloppupuhteinasi vaikka jokin seuraavista opastuksista:

Kivipiira - Kanojen ruuansulatus tarvitsee soraa  
Kuollut tipu ei ollutkaan kuollut  
Kuinka saadaan kana lopettamaan hautominen
Kana ei ole vesilintu - sateelta suojaaminen

Kuulemisiin!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti