Edellinen kanojen ja viiriäisten ravitsemus aiheen artikkeli oli lista vahingollisista ja myrkyllisistä ruoka-aineista, joita ei tule kanalinnuilleen tarjota.
Tässä artikkelissa käydään läpi ruoka-aineita, joiden tarjoilussa maltti (ja
tieto) on valttia.
Ensiksi käyn läpi syitä miksi alla esiteltyjä ruoka-aineita
tulee välttää tai syöttää maltilla.
Kana syö paljon kaikkea sitä mitä tarjotaan, varsinkin jos
tarjolla ei ole vaihtoehtoja. Kuitenkin osa ruoka-aineista ei sovi kanan ruaansulatukselle,
tyydytä kasvun tai muninnan ravintoainetarpeita tai jokin ruoka suurina määrinä
aiheuttaa ongelmia. Tyypillisin ja nopein ongelma on löysä ja vetinen uloste.
Rai rai ripaskaa
Ripulointi ei ole pelkästään esteettinen haitta perssulkien
sottaajana vaan myös terveydellinen haitta. Kana, joka hoitaa henkilökohtaista
hygieniaansa sukimalla, eli nokalla sulkiaan siistimällä, saa ripulipyllyn
hoidossa nokkaansa ulostebakteereja. Vaikka kanan suolisto kestää
ihmisnisäkästä paremmin maaperän ja ulosteperäisen bakteeriston, niin on
ilmiselvää, että haitallisia bakteereja ei minkään elikon suuhun tarkoituksella
tule toimittaa.
Lisäksi ripuli on suoliston tila, jossa haitalliset
ruoka-aineet nopealla aikataululla poistetaan ruuansulatuselimistöstä. Ripuli
on siis häiriötila. Häiriötilassa ruuansulatus ei toimi oikein, eli suolistosta
poistetaan myös tarpeelliset ravintoaineet, vitamiinit, hivenaineet ja
runsaasti nestettä. Tämä tarkoittaa sitä, että ravinto ja neste, jota kana
tarvitsee henkensä pitimiksi ja munantuotantoon poistuu plörönä pehkuun.
Näistä syistä ripulia aiheuttavia ruoka-aineita tulee
välttää.
Jotkin ruoka-aineet taasen vaikuttavat kalsiumin imeytymiseen
hidastavasti. Kasvavien, munivien ja sulkasatoilevien kanojen kalsiumin tarve
on aika suurta. Muna vaatii kalkkipitoiset kuoret, sulkien kasvatus vaatii
paljon kalsiumia ja luihin ja ytimiinkin täytyisi kanasen jokin kalkinhippunen
varastoida. Siksi kanojen ruokinnassa kalkin ja sen imeytymisen merkitys on
olennainen kanan hyvinvoinnin ja tuottavuuden kannalta.
Maitotuotteet
Kana on laktointoleerantikko, eli maitosokeri ei pilkkoudu
kanan ruuansulatuselimistössä kunnolla vaan aiheuttaa vatsavaivoja. Kana ei
pysty piereskelemään vaan paukkujen sijasta pyllystä plurpsahtaa pihalle
ripulia.
Poikkeuksen tekevät hapanmaitotuotteet, eli viili, piimä,
rahka tai kypsytetty maito, eli juustot. Hapanmaitotuotteet sopivat kanalle ja
ovat helpommin sulavia, jolloin kanan elimistö saa maitotuotteen proteiinia ja
kalsiumia käyttöönsä.
Siltajoella nokkaporukka herkuttelee viili/piimä puurolla noin
kerran pari viikossa. Lähitilan lypsytuoreesta ja mainion rasvaisesta
tankkimaidosta tehty viili toivotetaan ilolla vastaan. Viiliin liotan vaaleaa
leipää, murskattua kauraa tai jos haluan pestä lintuja, niin tarjoan viilin
sellaisenaan. Viiriäiset ja ahneet nuorikot nimittäin hyppäävät rinnuksiaan
myöten viilikuppiin ja siinäpä sitä sitten on sotkua kerrakseen ;)
Piimäruokinnan jälkeen kuitenkin varsinkin viiriäisten muninnassa on huomattavissa kasvupiikki. Uskallan siis olettaa, että rasvainen ja sotkuinen herkkuhetki on pienille munatykeille tarpeen.
Ruis
Ruis on rankka vilja. Rukiin sulattaminen on monelle
eläinlajille vaikeaa tai jopa mahdotonta. Kana kuuluu porukkaan vaikeaa. Kanat
saattavat ruiskänttyä nokkia jonkin nokallisen, mutta tyypillisesti jättävät
ruisleivän syömättä, koska runsaasti ruista sisältävällä appeella saadaan ripaskat rallattamaan. Joten
ei ruista toinna kanalaansa kantaakaan. Ei edes vaalean leivän joukkoon
sotkettuna.
Ihmiset, kanit ja heposet sen sijaan nauttivat ruisleivästä
ja näiden suolisto saa siitä myös ravintoaineita eroteltua, joskin joku paukku
poistuu ruuansulatuksen tuloksena. Kanit, jotka eivät pumpsauttele, saakoot myös
ruista maltillisesti.
Kertaus: ruis ei kuulu kanojen ruokavalioon. Viljoista
kotoinen kuorimaton kaura on paras mahdollinen valinta! Kauran hyvistä
vaikutuksista on tulossa lisää juttua RUOKINTA aiheen alle. Pysy kuulolla.
Sitrushedelmät
Sitrushedelmistä kanojen ruokinnassa varoitellaan. Syystä,
että voimakas sitrusruokinta voi estää tai hidastaa kalkin imeytymistä.
Kalkkiahan kanalintu tarvitsee omien luidensa lisäksi munankuoriin ja uusien
sulkien kasvattamiseen sulkasadon aikana. Voimakkaasti muniva tarvitsee
voimakkaasti kalkkia.
Olen myös huomaavinani rotukohtaisia eroja kalkin
tarpeessa. Araucanat tyhjentävät kalkkikuppiaan paljon tiheämmin kuin vaikkapa
samaa tahtia munivat ja jopa kookkaammat Maransit. Vuoden päivät olen asiaa
pähkäillyt pienten parvieni kanssa ja olisi kiva kuulla ovatko muut Araucanojen
kasvattajat huomanneet saman suuntaisia havaintoja.
Takaisin sitruksiin. Talviaikaan appelsiinin tai mandariinin
puolikkaasta saa mukavasti C-vitamiinia ja hedelmäsokerikin tuntuu maistuvan
kivasti. Kanaemot tykkäävät syöttää tipuilleen mandariininpuolikasta nokkimis-
ja hörppyharjoituksena.
Sitruuna ja greippi ei näytä kelpaavan, ehkä voimakkaan
happaman makunsa puolesta, mutta appelsiini, mandariini, klementiini,
veriappelsiini ja mitä näitä maukkaampia pikkuaurinkoja onkaan, maistuvat
mainiosti. Sanoisin, että Siltajoen nokkaporukka osaa itse valita minkä verran
ja milloin syövät. Jos tarjoan sitrushedelmiä kolmena päivänä peräkkäin, niin
kolmannen päivän tarjoilut viskotaan pehkuun. Sielläpähän pöhisevät kanalaan
lämpöä kestopehkun käynnistäjinä.
Noin kerran viikkoon tai harvemmin
talvikaudella muutama appelsiini pilkottuna parvelle on herkkua ja puoliksi pistetty hedelmä
nokitaan nopeasti tyhjäksi. Uskaltaisin tässäkin sanoa kokemusteni perusteella,
että maltillinen sitrushedelmien tarjoaminen on hyväksi. Pelkän appelsiinin jatkuva
syöttäminen saa kenet tahansa potkimaan oranssit pallerot pitkin pientareita.
Toki mainioita C-vitamiinin lähteitä löytyy kotimaisinakin:
viinimarjat, karviaiset, puolukat, tyrni, pihlajanmarjat, aroniat, vadelmat,
karhunvatukat, kirsikat, nokkonen, voikukka jne.
Syksyn 2019 projektini onkin
opettaa kanat keräämään marjoja talven varalle. Tontilla kasvaa ja rehottaa
yhtä jos toista ja marjastajat kyllä ne syksyllä käyvät tarkkomassa nokkiinsa,
mutta kun tämä pitkä ja pimeä talvi… Säilöisivät vähän, niin ei tarvitsisi
etelän hetelmiin Tirehtöörin puukkoaan tylsyttää (tai sitten vaan vihdoin
toteutan unelmani ja pakkaan sortinsakin autoon ja ajaa hurautamme Kreikkaan
appelsiinipuun alle munimaan…).
Peruna, vehnä ja ohra
Nämä voimakkaat hiilihydraattipommit voivat olla toisinaan
paikallaan, mutta kanojen ruokinnan ei pitäisi perustua pelkkään
hiilaritankkaukseen.
Sokerit ovat myös pelkkää hiilihydraattia ja suoraan
sanottuna turhaa energiaa ilman ravintoaineita. Kanat eivät kaadu jos saavat
silloin tällöin marjapiirakan tai pullan jämät, mutta turhaa on täyttää kupua
ravintotyhjällä hötöllä.
Erityisesti tehokanat ja viiriäiset, joiden
munintatahti on hurja tarvitsevat kuvun täytteeksi ravinto- ja proteiinirikasta
ruokaa. Jos lintu täyttää itseään ravintoköyhällä perunalla tai esim
makaroonilla, niin munien tuottoon napataan kalsiumia ja proteiinia linnun
luista ja lihaksista. Linnunluinen sana kuvaa siroa ja heiveröistä ihmistä,
mikä tarkoittaa, että linnun luut ovat jo valmiiksi sirot ja somat, ei niistä
toinna munankuoriin kalkkia verottaa.
Kylmillä ilmoilla ja munintatauon aikana voi olla paikallaan
tarjota parvelle kattilallinen keitettyä perunaa tai makaroonia, mutta
siihenkin kehottaisin lorauttamaan mukaan ruokaöljyä ja keitinveteen turpoamaan
desin pari papua tai hernettä proteiineja tuomaan.
Perunaa ravintorikkaampia juureksia
on olemassa yllin kyllin ja mieluummin liputankin niiden puolesta: porkkana, nauris,
lanttu ovat kotimaisia, edullisia ja maistuvia vaihtoehtoja, jotka
kiehautettuna tuovat muniin makua ja tarjoavat linnuille ns ”hyviä hiilareita”.
Myös kaaleista löytyy paljon kotimaista ja ravinnepitoista vihreää talven
keskelle. Kokonaiset keräkaalit parvi nokkii sellaisenaan, parsakaalin kannat
nakkaan keittokattilan kautta.
Siltajoen sirkuttajien talvista lemppariruokaa
ovatkin keitetyt ja mössätyt porkkanat hernejauheella tai –hernerouheella.
Ämpäriin sirottelen mukaan valkosipulirouhetta ja lorauksen ruokaöljyä. Maukkaiden munien kannalta aivan loistava ateria, joka sisältää vihreää, proteiinia, rasvaa ja lämpimänä
tarjoiltuna myös kylmän karkoitusta.
Ohra on hyvä ja edullinen vilja, mutta parempi lisäke kuin
pääruoka. Ohran hiilihydraattipitoisuus on kauraa suurempi ja sen osuus tulisi
olla kanojen ruokinnassa kauraa maltillisempi.
Seuraavaksi sitten vedetään herneet nokkaan, eli juttua
herneistä ja vähän myös härkäpavusta. Pysyhän kuulolla!
Haluaisitko jakaa kokemuksiasi muiden kanaharrastajien kanssa? Tervetuloa mukaan hyvän ilmapiirin keskusteluryhmään, jossa saa kysyä, kertoa ja kommentoida pelkäämättä netissä niin tyypillistä teilaamista ja rumaa käytöstä.
Kanailijan tiedonjyvät - asiallinen keskusteluryhmä kanaharrastajille
Tervetuloa mukaan!
Mietityttääkö jokin kanojen hoitoon liittyvä asia?
Haluaisitko jakaa kokemuksiasi muiden kanaharrastajien kanssa? Tervetuloa mukaan hyvän ilmapiirin keskusteluryhmään, jossa saa kysyä, kertoa ja kommentoida pelkäämättä netissä niin tyypillistä teilaamista ja rumaa käytöstä.
Kanailijan tiedonjyvät - asiallinen keskusteluryhmä kanaharrastajille
Tervetuloa mukaan!
Kiitos infosta!
VastaaPoistaTextissä ei mainittu keitettyä riisiä. Kai sitä voi antaa?
Moikka, riisihän on minulta ihan unohtunut kun sitä ei kasva Suomessa, niin ei tullut mieleenkään :D
PoistaRiisissähän ei ole juurikaan mitään vitamiineja tai proteiinia, pelkkää hiilihydraattia. Antaa sitä voi, mutta ihan pelkkä kaura olisi ravintoarvoiltaan parempaa ja halvempaakin.
Vähän on vanha ketju, mutta kiinnostaa kyllä, että mihin perustat kantasi kanojen laktoosivaivoista? Entäpä miten mielestäsi se laktoosi poistuu tilamaidosta pelkästään viiliksi hapattamalla? Niinpä.
VastaaPoistaMeille pohjoiseurooppalaisille on kehittynyt mutaatio, joka sallii maitosokeria eli laktoosia pilkkovan entsyymin tuotannon aikuisuuteen. Muilla kansoilla ja eläimillä on tavallisempaa, että laktoosia siedetään vain varhaisiällä. Esim. siileille ja kissoille ei nykyään suositella annettavan maitoa, vaikka ne siitä pitävät (kanat eivät imetä, joten niiden tarpeesta sietää laktoosia en tiedä mitään, mutta joku kanallinen lie havainnut, aiheuttaako maito reaktion). Kun entsyymiä ei tuoteta, laktoosi ei hajoa ja suoliston mikrobit pääsevät käyttämään sitä aiheuttaen ilmavaivoja ja muita väänteitä.
PoistaHapatus on myös mikrobireaktio ja mikrobi syö laktoosia. Siksi hapanmaitotuotteissa on luonnostaan vähemmän laktoosia.
Voiko kanoille antaa päiväysvanhat puurohiutaleet? Kaura, ruis, ja neljän viljan… 🤔
VastaaPoista