lauantai 28. tammikuuta 2017

Rekisteröityminen siipikarjan pitäjäksi

Kotikanaloitsijalle kana on lemmikki, mutta lainsäädännön näkökulmasta kana on tuotantoeläin. Olkoonkin kuinka epätuottava tahansa.  Rekisteröityminen on helppoa. Kerron tässä lyhyessä postauksessa miten se onnistuu.

Tarvitseeko pikkuparvi kesäkanoja rekisteröidä?

Kanojen, jopa kesäkanojen, pito vaatii pitopaikan rekisteröinnin ja ilmoittautumisen siipikarjan pitäjäksi. Rekisteröityminen tulee tehdä vaikka pitelisit vain yhtä kanaa. Toki älä pitele kanaa koko ajan, kana tykkää vapaudesta ja parvieläimenä myös lajitovereista, eli kehotankin pitelemään vähintään kolmea kanaa (ja montaa kilttiä kukkoa, kania, viiriäistä ja koirakin olisi tosi kiva... -> ostoksille hop!)

Rekisteröityminen siipikarjan pitäjäksi tehdään täyttämällä planketti. Lomake aukeaa Word-tiedostona koneellesi, jossa voit sen täyttää, tulostaa ja lähettää tahi kiikuttaa oman kuntasi maaseutuviranomaiselle. Tai oikeammin: sen kunnan maaseutuviranomaiselle, jonka alueella siipikarjasi asustaa. Oikean viranomaisen löydät kuntasi sivuilta (varaa kuppi kahvia tai lasi punkkua, kuntien sivut ovat aina too-oodella informatiiviset ja selkeät).

Oikean lomakkeen sen sijaan löydät suoraan tästä



Aikaa lomakkeen täyttämiseen ei mene kauaakaan, ja kysyttävät tiedot ovat peruskauraa. Ainut missä saa käyttää mielikuvitustaan on pitopaikan nimi. Kannattaa miettiä kaksi kertaa ennenkuin puuskahtaa: "tää on tällästä hiton sirkusta", nimimerkillä pitopaikka Siltajoen Sirkuksen Tirehtööri.

Käsittääkseni rekisteröityminen on hyvä tehdä ENNEN kanojen hankintaa, mutta meidän kunnan virkamies oli sitä mieltä, että kaksi päivää hankintani jälkeen tehty rekisteröityminen oli vallan mainio ja ajallaan. 

Viiriäiset rekisteriin myös!

Kävin aikoinani tekemässä plankettien täytön virkamiehen avokonttoripöydän ääressä, jossa yhdessä katsottiin, että kaikki tuli niin kuin pitääkin. Yritin samaan syssyyn rekisteröidä myös muutaman viikon päästä saapuvat kahdeksan viiriäis, mutta viskaali oli sitä mieltä, että merkitään viiriäiset kirjoihin ja kansiin vasta kun saapuvat. Ramppasin siis kylillä maaseutuviranomaisen toimistossa toistamiseen nyrkin kokoisten pikkuotusten takia. Ja puolen vuoden päästä uudestaan kun keksin saada päähäni idean munien myynnistä. 

Eli myös viiriäiset täytyy rekisteröidä, olkoonkin, että ovat vain nyrkin kokoista minisiipikarjaa. Rekisteröintiedellytys koskee myös siniviiriäisiä. Siniviiriäiset ovat noin undulaatin kokoisia, elävät pareittain, eikä niitä oikein muna- tai lihatuotantoon voi mieltää edes hyvällä mielikuvituksella. Siniviiräisiä pidetäänkin puhtaasti lemmikkeinä. Japanin- ja lihaviiriäset sen sijaan tykittävät munia ja jotain syötävääkin niissä on, vaikka paikallinen sikatilallinen lihakarjan kasvatukselleni kovasti tuottajaillassa naureskelikin.

Joissain kunnissa ja kaupunkeissa kukon pito on luvanvaraista asemakaava alueella. Varmista asia omasta kunnastasi. On myös kohteliasta kysäistä lähinaapureilta, että kuinka monen kukon lauluun he toivovat heräävän. Vaikka kukolla on parvessa tärkeä tehtävä, niin kanat kyllä pärjäävät ja munivat ilman kukkoakin. Kukon takia ei kuitenkaan kannata naapurisopua laittaa koetukselle, hiljaisia kukkoja ei ole olemassa.

Miksi kanat pitää rekisteröidä?

Kananmunien ja broilerintuotanto on elintarvikeviranomaisten valvomaa elinkeinoa ja sitä koskevat tiukat säädökset. Säädökset ovat niin kuluttajien kuin harrastekanailijoidenkin turvaksi, eivät kiusaksi. Maailmalla liikkuu lintuinfluenssan, salmonellan, Mycoplasma Gallisepticumin, Marekin ja monen muun hyppykupan lisäksi kaikenlaisia tauteja, jotka voivat olla vaaraksi tuotantokanoille, harrastekanoille ja jotkut jopa ihmisille. Rekisterien avulla viranomaiset osaavat tarvittaessa olla yhteydessä, tiedottaa ja opastaa kanaloitsijoita toimimaan jos epidemia tunkeutuu turvalliseen lintukotoomme tai joku olemassoleva tauti kovemmin roihahtaa. Joten hoida rekisteröinti kuntoon!


Liity mukaan!

Oliko artikkelista hyötyä? Haluaisitko saada joka kuukausi vuodenajanmukaisen pikavinkin kanojen hoitoon? Siltajoen Sirkuksen Kanakirje on aloittelevalle kanaharrastajalle tarkoitettu sähköposti, joka ilmestyy kerran kuukaudessa ja auttaa tämän mukavan harrastuksen parissa kaakattavia kavereita, niin siivettömiä kuin siivellisiä. Tilaa maksuton Kanakirje tästä

Vai kaipaatko kovakantista lukemista ja kaiken tiedon ahmimista nyt ja heti? Tiedän! Olen samanlainen, kaikki pitää saada heti. Suosittelen lämpimästi tilaamaan omaksi tai lainaamaan kirjastosta Kirsti Hassisen Omat Kanat, omat munat teoksen, joka on seikkaperäinen opas pienkanalan perustamiseen.

http://www.adlibris.com/fi/tilaukset/?tt=18995_12_261548_&r=http%3A%2F%2Fwww.adlibris.com%2Ffi%2Fkirja%2Fomat-kanat-omat-munat-9789513173166






1 kommentti:

  1. On näemmä Eviran sivut muuttuneet, ja sitä myöten linkit ei toimi. Tämän hetken info löytyy https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-merkinta-ja-rekisterointi/siipikarja/ ja ilmeisesti ilmoituksen voi nykyään tehdä netissä. Viiriäisiä tulossa, joten täytyypi kokeilla :).

    VastaaPoista