Friseet

 
Yksi parvi kanoja on nimetty sirkusfriikeiksi. Parvessa on monennäköistä ja kokoista menijää. 

Friikkiporukka on kasvatusprojekti. Projektin tarkoituksena on tavoitella kasvatuksella kanoja, joilla olisi mukavan ulkonäön lisäksi hyvä vastustuskyky, terveys, lempeä lemmikiksi sopiva luonne sekä kohtuullinen tai hyvä muninta. Kohtuullisena munintana pidän noin 3-4 munaa viikossa ja hautomahalukkuutta noin kerran vuodessa, hyvänä munintana pidän 4-5 munaa viikossa ja hautomahalukkuutta vain satunnaisesti. 

Kukoilta vaadin komean ulkomuodon lisäksi myös erinomaisia kukkoiluja. Eli kukon tulee olla kanoilleen hyvä isäntä: etsiä herkkuja, johdattaa ruoka-apajille, johdattaa turvaan ja ennen kaikkea minkäänlainen aggressiivinen käytös ihmistä tai kanoja/tipuja kohtaan ei tule kysymykseen.   

Osa parven kanoista on frisee-sulkaisuja, eli friseerattuja. Friseerattu kana on olennaisesti pörröisempiä kuin friteerattu kana. Friseeratuksi sanotaan höyheniä, jotka kaartuvat kuin kiharat. Friseeraus on periytyvä ominaisuus, joten sitä voi olla useassa eri rodussa, mikäli toinen vanhemmista kantaa kiharasulkaisuuden geeniä. Noin puolet poikasista perii kiharan höyhenen.  Kukon puolelta friseeraus näyttäisi periytyvän hiukan paremmin. Friseeraus on vain ulkonäöllinen ominaisuus ja muut yksilön ominaisuudet periytyvät vanhempien rodun mukaan.


Kantavanhemmat

Projekti on vielä täysin alussa, mikä tarkoittaa sitä, että kantavanhempia on vasta parveen valittu ja kasvatettu.

Kukot Hömppis ja Hyrräri

Kantavanhempina on friseerattu Hömppis-kukko, jonka isäkyvyt ovat erinomaiset ja luonne lempeä. Hömppiksellä on krooninen tipukuume ja tämä kukko onkin aina auliisti auttamassa kanaemoja tipujen hoidossa. Pahimman puutteessa Hömpötti katselee haikaillen viiriäisvauvojen häkkeihin. Hömppis on  kooltaan keskikokoinen ja perimässä löytyy kochia ja silkkiä.

Hömppis ilta-auringossa
HömppisHyrräri on valkoisen silkin ja Hömppiksen poika. Hyrris oli tipuna hurjan pitkään hurjan ruma ja lähes karvaton rääpäle, suorastaan ruma ankanpoikanen. Mustanharmaa iho ja valkoiset karvat tekivät rääpäleen ulkonäöstä lähinnä säälittävän. Muiden tipusten vilistäessä pitkin kanalaa kökötti Hyrräri lämpölampun tai emon alla kaljuaan lämmittelemässä. Hyrrärillä vaan kesti normaalisulkaisia sisaruksiaan kauemmin kasvattaa pörröinen turkki. Vaan mikä pörröhyrrä se nyt onkaan! Silkkikanoilla on höyhenten sijaan karvat. Hyrrärillä karvatkin ovat kiharalla.


Kanat Salmiakki, Lumi ja Turtsi


Harmaa frisee-sulkainen Salmiakki on yksi kauneimmista kanoistani. Niin kaunis, että rakas kanaystävä onkin sen yrittänyt jo useasti napata omaan projektiinsa. Nappausyrityksistä huolimatta teen tiivistä yhteistyötä muutaman muun kasvattajan kanssa, saavuttaaksemme vastustuskykyisiä ja kauniita kanakantoja harrastajien iloksi ja hyödyksi.

Kesällä 2016 Salmiakin munien haudonta meni mönkään liiallisten sateiden aiheuttaman yleisen ilmankosteuden takia ja vain muutama pikkusalmari kuoriutui ongelmitta. Elättelen toiveita, että pikkuiset kasvavat vahvoiksi ja projektiin sopiviksi. Itse pidän erityisesti Salmiakin pyöreän muhkeasta ulkomuodosta ja nokkaa kohti kaartuvasta tukka-parta hässäkästä.


Huolehtivaiset äidit

Parvessa elelee kolme silkkikanaa: parrallinen valkoinen Lumi Lumpsukka, musta Tupsari ja valkoinen Vanilja. Tupsari on erinomainen emo ja hautookin sinnikkäästi 3-4 kertaa vuodessa. 

Silkkien munia kerään mukaan kasvatusprojektiin hyvin maltillisesti juurikin hypervoimakkaan hautomahalukkuuden periytymisen ehkäisemiseksi. Toisaalta taas silkkien puolelta on odotettavissa rauhallisen kesyä luonnetta ja ainakin Lumi Lumpsukka tuntuu periyttävän myös partaa oikein hyvin. 

Nuorikot kesällä 2016

Muutama hauskan näköinen vihreistä munista kuoriutunut nuorikko hengaa friikkisirkuksessa, aika näyttää millaisiksi nämä partapörvästit kasvavat. Vihreät munat on muninut harmaa araucana ja kukkoina nuorikoiden ulkonäön perusteella on ollut sininen silkkikukko, iso Plymouth Rock ja Hollannin valkohuntu. Silkit ja valkohunnut ovat luonteeltaan hyvin ihmisystävällisiä ja Plymouth Rock rotu taasen erinomainen munimaan. Olen erittäin toiveikas nuorikoiden ulkonäön ja luonteen suhteen.

Ensimmäinen sukupolvi

Hattara pienenä: "minuahan et kuvaa!"
Parveen on kasvamassa Hömppiksen pojan Hattaran ja tuotantohybridi Tertun ja Tellervon tipuja. Älykäs ja näppärä Hattara on isäänsä hieman pienikokoisempi ja pikkuisen parrallinen, heltta kirkkaanpunainen poiketen isänsä siniharmaasta. Hattaran äiti on silkki, mikä saattanee tarkoittaa, että hautomahalukkuutta tulee Hattarankin jälkeläisiin, mutta taasen tuotantohybridin puolelta odotan hyvää (tai erinomaista) munintaa.
 

Friikkisirkus on projekti täynnä odotuksia, ihania yllätyksiä ja paljon ylimääräisiä kukkoja. Otathan yhteyttä, jos olet kiinnostunut antamaan kodin ja oman kanaparven hauskan näköiselle kukolle.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti