sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Kana tarvitsee valoa - kanalan valaistus

Soihdut sammuu, koko kanala nukkuu...

Kana tarvitsee noin 14-16 tuntia valoisaa aikaa muniakseen erinomaisesti. 12 tuntinen valoisa aika lienee minimi. Siksi kanat munivat kesällä paremmin kuin talvella: Suomessa on ruhtinaalliset munintavalot kesäisin. 

Talvella kanailija joutuu järjestämään auringon korvikkeen, mikä by the way olisi minusta ihan lakisääteinen oikeus myös meille ihmiseläjille täällä kaamoksen maassa. Kanalan valot kannattaa ajastaa päälle viimeistään syyskuussa. Syys-loka-marras-joulukuun voivat valot olla 10-12 tuntia, mikä antaa kanoille sulkasadon lepoajan. Kanan elimistö lepää muninnasta ja kasvattaa uutta paksua sulkapeitettä suojaamaan tammi-helmikuun tulipalopakkasilta. Khyllä, optimistisuudestamme huolimatta tänäkin vuonna se kolmenkympin pakkasraja paukkuu useallakin rintamalla, ja niin suomalaiset kanailijat juoksevat virittämään lisälämpö kanastensa henkien pitimiksi.

Minulla on pienehkössä kanalassani kolme Karjasuoja valaisinta. Valaisimet on ajastettu niin, että klo 6:30 lävähtää päälle ensimmäinen, jonka valo kajastaa kaikkialle kanojen pirttiin, niin että kaikki seitsemän(toista) kukkoanikin muistavat herätä. Sitten klo 7:00 aloittavat kaksi muuta valaisinta työnsä. Illalla nämä kaksi valaisinta sammuvat klo 19:00 ja viimeisenä klo 19:30 se yksi ahkerin, jonka kajossa iltariekkujatkin ehtivät nukkumapaikoilleen.

Valaisin ja viiriäisten häkit seinällä

Joulun jälkeen lisään valaistuksen aikaa aamupäivästä. Toki tammikuussa lumipeitekin heijastaa ne muutamat valonsäteet, joita keskiseen Suomeen yltää, mutta ilman lisävaloja ei mikään kana Suomessa pärjää talven yli. Kanalla on huono pimeännäkö ja ihan jo nähdäkseen syödä tarpeekseen tarvitsee kana pitkän valoisan päivän.

Valon lisäys mieluummin aamusta, koska kanat ovat aktiivisimmillaan aamusta ja munintakin suoritetaan tyypillisesti puoleen päivään mennessä. Meillä kanankoipilaiset katselevatkin hoputtavasti kanalan ikkunoista suoraan pihan yli keittiöön, jos meinaan jäädä liian pitkäksi aikaa aamusumppiani siemailemaan. Kanallisen päivän tulee siis alkaa kirjaimellisesti kukonlaulun aikaan pirteänä kuin peipponen!


Turvallisuus ja pari pelottelun sanaa!

 

Kanaharrastajafoorumeillä käydään aika ajoin debattia valon värinöistä ja niiden kanan silmiä häritsevästä ominaisuudesta. Värisevät loistevaloputket ovat olleet historiaa jo pidemmän aikaa ja keskusteluissa onkin paljon vanhaa perimätietoa. Nykyisissä loisteputkissa ei ole odotettavissa häiritsevää särinää tahikka valon tärinää. Häiritsevää sen sijaan voi olla, jos eläinsuojaan asennetaan valaisin, jota ei ole tarkoitettu pölyisiin paikkoihin. Kanat pölisevät. Kuivikkeet pölisevät. Rehut pölisevät. Ja ei, sinä(kään) et kuitenkaan imuroi sitä hienojakoista pölyä pois niin usein ja niin huolellisesti, että voisit takuulla tietää välttäväsi häiritsevän pölyleimahdus valaistuksen.

Panosta IP luokitukseen! IP-luokkien kansantajuisen selostuksen voit luntata täältä.
Eläinsuojaan oikea IP on 64 tai 65. Kyseisen suojauksen vehkeet ovat kalliimpia ja niitä ei myydä joka lidlissä kympillä, mutta on paljon halvempaa ostaa kerralla kunnolliset valonheittimet kuin hakea palovakuutuksesta korvauksia uuden parven ja kanalan laittoon! Menikö pelottelu perille vai linkkaanko niitä kanalapalo uutisia?

IP65 on pölytiivis ja vesisuihkulta suojattu, jos vaikka joku päättää näyttää kanalassa, että mistä kana pissii.


Luota ammattilaiseen!


Minun kanalan sähköt asensi maatilalla lapsuutensa elänyt virallinen sähkömies, joka tekee paljon maatalouteen sähköasennuksia. Sähkäri tiesi mitä teki ja kun koitin kysellä halvempaa ajastinta valaistusta ohjaamaan, niin yksinkertaisesti kieltäytyi ja ruuvasi seinään kiinni kalliimman version, jonka osat on suojattu hienojakoiselta pölyltä ja jonka virallinen  IP-luokitus takaa. Painotti vielä ajastimen käyttöä neuvoessaan, että suojaluukut pidetään kiinni ja imuroidaan tai paineilmalla puhdistetaan pölystä säännöllisesti. Tuntui asiansa hallitsevalta ja asiakkaasta välittävältä tyypiltä!

Jos sähkärisi sanoo, että "eihän parista kanasta niin paljoa pölyä tulee, sinne sopii varmaan IP 21 vekottimet, joita mulla sattuu just tuossa varastossa pyörimään", niin ota rahasi, juokse ja lukitse kanalasi. Kyseinen puoskari pysyköön poissa höyhenpyllyjesi asujaimistoista! Asiansa osaavia sähköisiä heppuja voit vilkuilla vaikka tästä

Ammattilainen ei hätkähtänyt, vaikka kannustusjoukot tunkivat välillä iholle, työkalupakkiin ja työtikkaille nukkumaan.

Kannattaako panostaa LEDeihin?


Kanan kannalta loisteputken ja LEDin valot ovat samat, kun käytetään päivänvalo-sävyä. Käytössä LED säästää sähköä, mutta LED-valaisimet ovat (toistaiseksi) hankintahinnoiltaan perinteisiä loisteputkituikkuja kalliimpia. On siinä ja siinä ehtiikö pienkanaloitsija saada sähkönsäästöhinnan takaisin LEDin eliniän aikana. LED-valaisimeen kun ei polttimoita, eli niitä "lamppuja" ei pysty vaihtamaan vaan vaihtoon menee koko valaisin. LEDien eliniät huitelevat siellä 40 000 - 60 000 palotunnin huitteilla, valmistajien mukaan, ja ne on tarkoitettu juurikin paljolla valaistuskäytöllä oleviin paikkoihin. Kestävyys näkyy hinnassa, mutta halpojen munien perässähän ei omaa kanalaa kannatakaan alkaa pykäämään. 

                                                                                         
                                           

                                     

Tällä kertaa näin valoisin aatoksin keskellä marraskuun kaamosta. Seuraavalla kerralla ajattelin kirjoittaa viiriäisten valontarpeesta. Jos haluat saada tiedon kun taas vuodan näppikselle kokemuksiani ja kompurointejani, niin liity seuraajaksi tästä.

Jos artikkelista oli sinulle hyötyä, niin olisin kovasti kiitollinen jos haluaisit jakaa sen myös kanailija kavereillesi, ehkäpä joku juuri pähkäilee saman aiheen kanssa. Kiitos!
 

6 kommenttia:

 1. Sain erään kanailijan kokemuksen jaettavaksi. Eli tämän kokemuksen mukaan (maatiais)kana selviää Suomen talven luonnonvalollakin, jopa munien! Käy järkeen: onhan kanat kautta aikain täällä pohjolassakin porskuttaneet.

  Kiitos Titta Jönkkäri kokemuksesi jakamisesta:
  Titta Jönkkäri Marianne, kanala on vanhassa navetassa. Ikkunoita on neljä ja ne on miehen pappa suuressa viisaudessa osannut sijoittaa siten, että talviaikaankin ko. kohdassa valoisaan aikaan "kylvetään luonnonvalossa". Ikkunat eivät ole mitenkään erityisen suuria, vaan aivan tavallisia navetan ikkunoita. Kanoilla on oikein hyvin aikaa syödä, juoda, kylpeä, munia ja touhuta muutakin. Jos talvi on pimeimpään aikaan lumeton, tilanne ei tietysti ole yhtä hyvä. Silloin otetaan keinovalo avuksi. Viime talvena näin ei kuitenkaan tarvinnut tehdä.

  Minulla on tyrniksiä, jotka todella munivat hyvin läpi viime talven (sen hautomisen lisäksi). Silloin aikoinaan kun navetta on rakennettu ja siellä on pidetty lypsykarjan lisäksi kanoja, veikkaan rodun olleen leghorn. Tuolloinkin munia on riittänyt läpi talven eli väittäisin rakennuksen sijainnilla, ikkunoiden asettelulla, muodolla ja mm. korkeudella lattiasta olevan paljon merkitystä. Siihen aikaan ei keinovaloa ole käytetty kuin pakottavassa tarpeessa, teho nykyvaloihin verrattuna toista luokkaa ja määrätkin jotain muuta. Rakentaessa on täytynyt huomioida rakennuspaikan mahdollisuudet ja haasteet tarkasti.

  Minä väitän omien maatiaisten voivan paljon paremmin nyt, kun saavat noudattaa luonnon rytmiä ympäri vuoden. Vanhemmat kanat saattavat pitää vähän pitemmän tauon muninnassa sulkasadon yhteydessä, mutta se heille suotakoon! Nuo omat tyrnikset tuppaavat muninnan alkuvaiheessa pyöräyttämään munan lähes päivittäin ensimmäiseen sulkasatoon asti ja senkin jälkeen tahti säilyy lähes entisellään, osalla yli 3-vuotiaaksi. Mielestäni kanoista ei kotitarvetuotannossa tarvitse ottaa tehoja irti kuten tuotantokanaloissa ja siksi pidän tätä luonnonkierron mukaista elämänrytmiä pitkässä juoksussa myös kanojen terveyden kannalta hyvänä ratkaisuna. Kun normaaleihin päivittäisin rutiineihin on riittävästi aikaa, eivät kanat kärsi millään tavalla.

  Jos kävisin kodin ulkopuolella töissä, jäisi minulta näkemättä kanojen päiväaikaiset touhut ja saattaisin todella olla huolissani niiden elämänlaadusta. Nyt kuitenkin pystyn muun arjen hulinan ohessa seuraamaan niiden vointia ja tiedän ratkaisun olevan omassa kanalassa ja omien kanojen kohdalla; ei vain mahdollinen vaan ehdottomasti paras.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kivasta blogistasi. Itselle kanat tulivat huhtikuussa ja on kiva vähän epävarmana aloittelijana kerrata näitä juttuja. Osaat kirjoittaa hauskasti ja elävästi Eri aiheista, tekteihisi ei voi kyllästyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Miisa ihanasta palautteestasi! Kanaharrastus on siitä ihana, että aina oppii uutta, ja aina sattuu ja tapahtuu!

   Poista
 3. "Eläinsuojaan oikea IP on 64 tai 65." IP 55 on vallan mainio, jos katselee vaikka karjasuojien lämmittimiä on ne pääsääntöisesti 55/56 luokkaa. Mutta kyllä olen hirvitellyt että laitetaan kaiken maailman hongkong lämmittimiä, joissa on IP 21 eli kuiviin pölyttömiin sisätiloihin :P Se on hyvä sanoa että meillä on toiminut hyvin, mutta sit kun kärähtää, niin ei tartte kärähtää kuin kerran....(Ja taasen oli joku laittanut öljypatterin kanalan lattialle ja patteri puoliksi palanut jo....) meillä on lämpölamput, katselin just matalalämpöpaneelia, niitten hinnat on muuten tippuneet 4 vuodessa esim 600w 590€-> 239€, vuosia sitten kun katoin niin se meni tasan 100w=100€. Myös pistorasioiden IP luokkia pitäisi miettiä, vaan yleensä ostetaan se halvin rasia. Meille kanalaan tuli ulkopistorasioiden lisäksi tietenkin varokkeet, joista on kyllä ollut monta kertaa pelastus, kun esim isäntä oli vetänyt pihalle roikan ja tietenkin niin että sinne satoi sisään, ihmettelin kun ei kattovalot pelaa toisella puolella, no varoke alhaalla eikä suostunut ylhäällä pysymään niin osasin alkaa epäilemään pientä ongelmaa -_- Meillä on myös jaettu sähköt kahteen osaan, puolet pistorasioista ja valoista toiseen ja puolet toiseen, ei tule niin helposti ylikuormia, joista kyllä varoke napsahtaa eikä ole vaaraa. Varokerasia maksoi muutaman kympin, melko halpa turvallisuusväline. hienoa että kirjoittaja jakaa reippaasti ajatuksia, josko saataisiin edes joku koppi ja kanat säästettyä palokuolemalta!

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Miksi missään ei löydy valon määrää neliötä kohde. Jos palaa 40 kw Lamppu keskellä kanalaa. Paljonkos sitä lattiatilaa voi olla.

  VastaaPoista