lauantai 8. huhtikuuta 2017

Kevään kurssiaikatauluja


MUOKATTU: Kevään 2017 kurssien opit on jo omaksuttu ja pitkälti käytäntöön vietykin. 

Jos tuhdin tietosisällön ja letkeän tunnelman kurssit kiinnostavat, niin ilmoittaudu jonotuslistalle: siltajoensirkus@gmail.com
  Jonotuslistalla saat ensimmäisten joukossa tiedon seuraavista järjestettävistä kursseista. Jonotus ei sido sinua mihinkään. Päätät itse ilmoittaudutko kurssille vai ei et.

Sirkuksesta eläimiä ostaneille olen aina antanut mukaan ohjeistusta. Joillekin liikaa, joillekin liian vähän, jollekulle on ehkä tullut sopivalla kauhalla. Kyselen aina muuttaneiden perään ja ilokseni saan myös uusilta eläintenpitäjiltä kuulumisia ja kysymyksiä. 

Tiedän olevani vähän pölöhökustaa kun stressaan postipaketissa muuttavista siitosmunista, kyselen kanien painonkehitystä ja varmistelen, että kuivajalkainen viiriäinen saa sääriinsä kosteusrasvaa. Kuitenkin olen huomannut, että pölöhökustaan puoleen on helppo kääntyä jos ja kun uuden eläimen kanssa herää kysymyksiä ja ihmetyksiä. 

Olen mm iltayhdeksän aikaan jutellut puhelimessa viiriäisasiakkaani naapurin kanssa, jonka kennelkasvatuksen ansioista pienelle riiviäiselle saatiin murunen lääkettä turvaamaan yön tunnit. Nykyään Wilhelmiina voi hyvin, ja omistajakaan ei panikoi (kennelin pitäjästä en kyllä tiedä). 

Olen myös käynyt kylän toisella puolella näyttämässä kuinka ulkoloistarkastus kanoille tehdään ja opastanut kädestä pitäen viiriäisten värejä ja sukupuolipatteja. Silti minusta aina tuntuu jälkikäteen, että muistinkohan varmasti sanoa sen ja sen, ja ainakin se ja se pitää vielä muistaa kertoa. Näistä alzheimer oireistani johtuen aloin blogiakin kirjoittaa: kun ajan kanssa ja keskeytyksettä laitan pururadalla poukkoilevat aatokset puhki poikki ja pinoon, niin ehkäpä muisti ei tee peipposia (vai tepposia?). 

Puhelimessa on kuitenkin kovin vaikeaa opastaa kanin sukupuolitunnistusta (vaikka sitäkin olen tehnyt), niin tulin siihen aatoksen, että entäs jos kutsuisin ihmiset mutavellin kuorruttamaan keväiseen pihaani ja käpälöitäisiin aiheita ihan livenä, kasvokkain. Mitäs sanot? Tulisitko? Minä kirjaan ylös mitä kaikkea haluan muistaa kertoa ja sinä olet ihan vaitiolovelvollisena hipihiljaa, kuuntelet, et keskeytä, etkä kysy. (Höpö! Tottakai saat ja pitää kysyä!)

Pia Pitkäkaula tarkastaa muistiinpanoja
Elikkäs kevään ja kesän aikana järjestän käytännön opiskeluna kokonaisuuksia, jotka on etukäteen suunniteltu ja riittävän pieniin kokonaisuuksiin palasteltu, ettei kerralla isketä uutta kanailijaa tai viiruilijaa ähkyn partaalle. Näin haluan varmistaa, että olet varustettu tuhdilla, mutta omaksuttavalla tietotujauksella kun olet aloittamassa elämäsi ihaninta harrastusta ;)  

3-osainen kurssi: Kanailijan ensiaskeleet

Kurssi on tarkoitettu aloittavalle kanaharrastajalle perusteiksi. Kurssilla käymme kolmena eri kertana läpi eri kanaharrastuksen osa-alueita. Voit omien tarpeidesi mukaan osallistua yhdelle, kahdelle tai kolmelle kerralle.


1. OSA: Ulkotarhan suunnittelu ja rakentaminen, kanojen turvallisuus 

Käymme läpi käytännössä toimiviksi ja toimimattomiksi todettuja ulkotarharatkaisuja. Tutustumme neljään erilaiseen kiinteään ulkotarhaan ja katsastamme muutamia siirrettäviä, ns laiduntarhoja.

Suunnittelun lisäksi pohdimme erilaisia rakenteita ja materiaaleja käytännöllisyyden ja turvallisuuden näkökohdista käsin.
 

Aika: lauantai 22.4.2017 klo 13-15
Hinta: 20€, voit ottaa myös hanslankarisi mukaan 5€ kahvilipulla2. OSA: Kanojen hoidon perusteet

 • Ruokinta ja ruuansulatus
 • Parvikäyttäytyminen
 • Lyhyt katsaus erilaisiin rotuihin
 • Kanojen hankinta: munat, tiput vai kanat
 • Ongelmatilanteet ja poikkeustapaukset
 • Viranomaisilmoitukset ja luvat 

Aika: lauantai 20.5.2017 klo 13-17  
Hinta: 30€/hlö
3. OSA: Talvikanalan rakenteet, sisäviihtyvyys ja hygienia


Käymme läpi rakenneratkaisuja tutustuen kahteen erilaisin ratkaisuin toteutettuun kanalaan: perustus, eristys, ilmanvaihto, sähköt, valaistus, pinnat ja sisätilojen tarkoituksenmukainen sisustus. 

Aika: 1.7.2017 klo 13-15
Hinta: 20€, voit ottaa hanslankarisi mukaan 5€ kahvilipulla 


Kurssit toteutetaan ulkotiloissa. Kaikki päivät sisältävät luennoinnin lisäksi kysymyksille ja keskustelulle varattua aikaa sekä kahvittelut. 

Osat 1. ja 3. on erityisesti tarkoitettu kanailijaperheen sille jäsenelle, jonka käsissä vasara viuhuu ja porakone päräjää. Kurssin näissä osioissa paneudumme rakenteisiin, toimiviin ratkaisuihin ja materiaaleihin sekä rakenteiden toteutukseen.

Osa 2 on eläimiin perehtymistä teoriassa ja käytännössä, osa koulutuksesta toteutetaan tipu/kana/kukko sylissä, joten säänmukaiset ja kanailijan elämää kestävät kamppeet päälle! Kurssikirjeessä saat tarkemman ohjeistuksen.

Paikka: Lintutila Siltajoen Sirkus, Siltajoentie 2, Leppävesi (Jyväskylästä noin 12km Laukaan suuntaan)

Pakettialennukset: 
Osallistuminen kaikkiin osioihin hintaan 60€/hlö, samasta taloudesta toinen osallistuja hintaan 40€. 

Ilmoittautumiset: 
sähköpostilla siltajoensirkus@gmail.com, paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Sitovat ilmoittautumiset viikkoa ennen kurssipäivää. 

Viiriäisten kasvatus

Innostava, opastava ja käytännön toimiin pureutuva päiväkurssi pienistä maakanoista, viiriäisistä.

Päivän aikana tutustutaan viiriäisiin, niiden kasvatukseen ja hoitoon kädestä pitäen.

Kurssisisältö:

 • Tilantarve, turvallisuus ja viihtyvyys
 • Talvetus 
 • Ruokinta
 • Hoitotoimenpiteet ja ongelmatilanteet
 • Haudonta
 • Tipujen hoito
 • Sukupuolitunnistus ja parvien muodostaminen

Aika: sunnuntaina 21.5.2017 klo 13-17 
Hinta: 40€/hlö, sisältää kahvit ja munamaistiaiset


Paikka: Lintutila Siltajoen Sirkus, Siltajoentie 2, Leppävesi (Jyväskylästä noin 12km Laukaan suuntaan)

Kurssi toteutetaan ulkotiloissa, sää on tilattu aurinkoiseksi, mutta varaudu kelinmukaisella vaatetuksella. Kurssille mahtuu 10 osanottajaa ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset 7.5. mennessä: siltajoensirkus@gmail.com

Ojentaisitko auttavan kätesi?


Nuorison poseerausharjoitukset
Onko kanailu ja viiriäiset sinulle jo tuttua ohraa? Jakaisitko tämän postauksen kavereillesi facessa, instassa tai sähköpostilla? Ehkäpä kaverisi juuri nyt harkitsee omia siivekkäitä ja ilahtuisi kurssin opeista. 

Kiitos kaunis :)2 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyvältä, jos välimatka olisi lyhyempi niin ilman muuta osallistuisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Noora, ainakin Salon lähellä Ellun kanat ja munat järjestää myös kurssin samansuuntaisella sisällöllä. Jonkun toisenkin kurssin muistan jossain päin Suomea, kun vielä muistaisin, että missä. Muistaako/tietääkö joku lukija? Entä onko Savossa tai pohjoisemmassa jotain kursseja? Vinkkailkaas nyt :)

   Poista