keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Kuolleista ylösnoussut tipunen

Sain pääsiäissunnuntaina itkuisen puhelun: edellisenä päivänä kuoriutunut tipu oli seikkaillut haudontapesästä kanan alta kanalan puolelle, VAIKKA haudontapesässä oli korkea kynnys estämässä tipujen karkaamiset. Tipu oli löytynyt kuolleena lattialta.
 
Soittaja kertoi, että mitään ulkoista vammaa ei tipussa näkynyt ja yleensä heidän kanat ja kukko ei tipuja kiusaa. Lohdutin, että tipu on todennäköisesti vain paleltunut. Paleltumakuolema on armollinen, sillä siinä tipulla menee taju, eikä joudu tajuissaan kitumaan. 
 
Soittaja itki, että kanalassa on aika lämmin ja just kaks tuntia aiemmin olivat siellä käyneet, että miten se seikkailija on ehtinyt kahdessa tunnissa tunkea ulos pesästä ja paleltua. Karjaisin niin kovaa, että hyvä jos soittajalle jäi yhtään tärykalvon riekaletta ehjäksi: "TIPU PAIDAN ALLE HETI! SE EI OLE VIELÄ KUOLLUT!!!"

Puhelimen toisessa päässä alkoi karmea vauhti ja kuulin soittajan miehen jo vieneen tipun ruumiin lumiselle nuotiopaikalle polttohaudattavaksi. Ja sitten puhelu katkesi.


Vääntelin hermostuneena hikisiä käsiäni ja mietin, että mitähän siellä tapahtuu.
 
Pitkältä tuntuvan hetken päästä puhelin soi: nuotiopaikalta haettu tipu heiluttelee jalkojaan, hengittää ja piipittää. OU JEE!!!!

Tipuilla on sellainen ominaisuus, että vaipuvat hypotermiaan, jos emo jättää pesän esim houkutellakseen pedon pois pesän läheltä. Hypotermiassa tipun elintoiminnot hidastuvat, jopa hengitys voi lakata, mutta kun emo (eli lämpö) palaa takaisin, niin tipu herää henkiin. Luonto on viisas!

Olen yhden jos toisenkin seikkailijan pelastanut paidan alle. Minusta paidan alla ne virkoavat paremmin kuin esim lämpölampun alla. En tiedä onko se totuus vai onko se vaan minun sydän joka pamppailen huutaa: "Elä pieni taistelija, elä!"

Joten jos tipusesi on kuolleen oloisena, niin lämmitä se, se voi hyvinkin olla vielä elämänsyrjässä kiinni, mutta tarvitsee vain nopeaa apua. Lämpö on olennaisin! 
 
Voimistava ruokinta vasta kun tipu on tolkuissaan ja jaksaa syödä itse. Puolitajutonta ei kannata pakkoruokkia, ettei tule tukehduttaneeksi. Oikeasti kuollut kangistuu nopeasti. Hypotermiassa oleva on veltto, eikä yhtään kuolonkankea.

Kuolleista ylös nousemisen teemoissa: Hyvää pääsiäistä!
 
 
Haluatko oppia lisää kanoista, tipuista ja kukoista? Tilaa Kanakirje. Kanakirje on säännöllisen epäsäännöllisesti ilmestyvä sähköpostipläjäys, joka on täynnä tietoa kanojen hoidosta. Liity tilaajaksi TÄSTÄ

 
 
 

 
Lisää aiheesta myös näissä artikkeleissa: 
 
Mitä syöttäisin tipuille - vastakuoriutuneiden oikeaoppinen ravitsemus 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti