Tehokanojen, viiriäisten ja muiden voimakkaasti munivien rotujen ja lajien ruokinnassa huomiota tulee kiinnittää proteiiniin JA kalsiumin saantiin. Kun munintatahti on kova täytyy linnun saada nokittua tuhtia ruokaa. Pullamössöllä ei toinna kupua täyttää, sillä pelkällä hiilarilla ei munia pitkään pungeta pihalle.
Tiesitkö muuten, että viiriäinen munii ahkerammin kuin tehokana? Viiriäisen munantuotannon sykli on 14-18 tuntia, eli viikon aikana hyvin ruokittu, terve ja munintaikäinen viiriäinen paukkasee pihalle yli 9 munaa.
Kanat
ja viiriäiset ovat sekasyöjiä, joten proteiiniksi kelpaa myös
eläinproteiini, mutta tässä artikkelissa vetäistään herneet
kitusiin. Eli keskitytään maukkaaseen kasviproteiiniin. Artikkelin
lopusta löydät linkkejä muihin Ravitsemus - kategorian juttuihin.
Kokonainen riistaherne on edullista
Riistaherne
on kuivattua hernettä ja sitä myydään säkkitolkulla
maatalouskaupoissa tai mahdollisesti myös viljelijöiltä suoraan.
Riistaherne nimitys on erona elintarvikkeeksi myytäville herneille
ja osittain viljelylajikkeet eroavat elintarvike- ja riistaherneiden
osalta. Samaa palkokasvia kuitenkin pienillä eroilla.
Herne
on edullista ja ravintorikasta syötävää eritoten talvella, kun
vihreän saanti on rajallista. Vihreän lisäksi herneessä on paljon
B-vitamiineja, joita tarvitaan muun muassa kuoriutuvien tipujen
evääksi munaan mukaan. Yleensä kaikki Suomessa myytävä
riistaherne on vieläpä kotimaista ja viljelykasvina herne
rikastuttaa peltomaata typensitomisominaisuudellaan. Eli kaikin
puolin mainio pikkupallero!
Jos
haluat syöttää lintusillesi kokonaisen riistaherneen, niin liota
kuivia herneitä yön yli, jotta ne turpoavat ja ovat näin ollen
helpommin sulavassa muodossa. Kuivana syötetyt herneet turpoavat
linnun mahassa ja vaativat valtavasti juomista ja voimakkaan
kivipiiran, etteivät aiheuttaisi tukosta tai tukalaa oloa. Pienille
roduille ja viiriäisille kokonaista hernettä tulisi tarjota vain
liotettuina tai keitettyinä.
Isoille- ja jättikanaroduille, sekä
aikuislle ankoille kuivan herneen voi tarjoilla sellaisenaan.
Kokemukseni mukaan kuitenkin liotettuna vihreät pienet miehet
matkaavat livakammin kohti ääntä. Oletan liotetun maistuvan
maukkaammalta.
Viiriäisille
herneet ovat suurta herkkua ja syövät niitä paljon, siksi on
tärkeää, että kuivattu kokonainen herne on hyvin liotettu tai
kiehautettu ennen tarjoilua. Kahden nyrkin kokoinen viiriäinen voi
jopa kuolla kuivien kokonaisten herneiden syömiseen, joten toistan
vielä väsytyksenkin uhalla: viiriäisille vain hernerouhetta tai
kokonaiset kuivaherneet hyvin liotettuina/kiehautettuina.
Tuore-
tai pakasteherneissä tätä ongelmaa ei tietenkään ole, koska
neste on vielä herneessä mukana.
Herneherkuttelijoille
tulee olla myös kivipiiran
toiminnalle tärkeää hiekkasoraa saatavilla, sillä kova ruoka
kuluttaa kivipiiran kiviä nopeammin kuin pehmeä mössöruoka.
Herkkuherne rouheena
Kuivattua
hernettä voi mieluusti tarjota myös rouheena, jolloin turpoavat
partikkelit eivät ole liian suuria linnun kokoon suhteutettuina.
Siilossa
myytävä hernerouhe on oikean kokoista niin kana- kuin ankkatipuille
sekä aikuisille viiriäisille. Herkkuherne rouhe maistuu mainiosti
myös aikuisille kanoille.
Hernejauhe
on sopivaa ihan vauvaviiriäisille, joiden nokkaan jauhe mahtuu,
mutta viikon ikäisestä eteenpäin jauhe on hyvä tarjota
vesitilkkaan turvotettuna puurona, jolloin lintu saa sen nokittua.
Herkkuherne
nimitys rouheellemme tulee hernelajikkeen valinnasta. Suomessa
viljeltäviä hernelajikkeita on muutamia. Siltajoen ja viljelijän
omien lintusten mielestä vihreä lajike on kaikista maistuvinta.
Makutesteihin on osallistunut kolmisen sataa nokkijaa ja kolme
hernelajiketta, joten luotamme nokkaporukan valintaan.
Yleisin
viljeltävä lajike, kellertävä väriltään, on ravintoarvoiltaan
hyvin samanlainen, mutta maistuvuudessa oli selkeä ero. Nirsoja tai
ei, niin kuvitelmani on, että vihreässä pallerossa on enemmän
lehtivihreää, jonka saanti varsinkin Suomen pitkän ja pimeän
talven aikana on rajallista, siitä varmaan johtunee myös maistuvuus
ero. Samaa herkkuhernerouhetta käytetään Maukas-rehussamme.
Vihreällä ruokinnalla taasen on suora yhteys keltuaisten väriin ja
makuun.
Siilossa
myytävien kotimaisten nokittavien periaatteena on maistuvuus, oikeat
ravintoarvot ja raekoko sekä viljelijäreiluus. Siilon tuotteista
viljelijän kukkaroon jää isompi siivu kuin teollisuudelle
myytäessä. Tämä on minulle henkilökohtaisesti tärkeää, koska
haluan uskoa suomalaiseen ruuantuotantoon niin eettisistä kuin
ilmastollisistakin syistä. Jos jaat kanssani samansuuntaiset arvot,
niin vilkaisehan valikoimamme: Siltajoen Siilo - Kanailijan kauppa
Reseptejä ja vinkkejä herneen syöttöön
Avaa
kesähelteillä pakastehernepussi vadilliseen vettä ja kutsu
munamaakarisi bileisiin. Saat koko päivän vesiastian ympärillä
puuhastelevat kanasi ikionnellisiksi ja viilentyneiksi kun
vesisoikosta noukitaan kylmiä herkkuja kilvan. Ja voi sitä
marmatuksen määrää, jos joku herne sattuu vajoamaan vesitilkan
pohjalle ja sitä ei sieltä saa!
Talven
pakkasiin iloa ja lämpöä tuo kattilallinen keitettyjä juureksia.
Kiehauta porkkanaa, lanttua, naurista tai pottuja, pyöräytä
juurekset pehmeiksi tehosekoittimella ja lisää muussiin herne-
ja/tai papurouhe turpoamaan. Päälle tilkka ruokaöljyä tai nokare
voita, ja kun keitos on jäähtynyt noin kädenlämpöiseksi kanna
vasu nokkailijoillesi. Kiittävät sinua kilvan niin kaakatuksellaan
kuin maistuvilla munillaan.
Syksyn
ja talven viileillä lämpimän ruuan/juoman tarjoilu sitä paitsi
auttaa lintusia lämpimänä pysymisessä. Muista vain kokeilla ruuan
lämpötila omin näpein, sillä kana ei pysty sylkäisemään
kurkkuunsa hotkaisemaa palasta, joten polttava ruoka oikeasti
polttaa!
Fermentointi
on yksi mainio tapa tarjota erilaisia kasviksia kanasilleen, silloin
kun kasvisten säilyvyys muuten olisi ongelma. Kotirinteen
kanablogista löydät ohjeet fermentointiin
Kokemukseni
mukaan kanaemot valitsevat mieluusti poikastensa kasvatukseen
hernerouhetta tai Maukas – Pikkunokkaisten seosta. Voit tarjota
molempia sellaisenaan tai hieman liotettuna vesitilkassa. Minulla on
tapana lisätä liotettaviin rouheisiin tippa B-vitamiinia tai
omegakalaöljyä, talviaikaan myös D-vitamiinia, jonka saanti
pimeässä pohjolassa ei onnistu kuin T-paita keleillä.
Ja
toki hernerouheen voi antaa sellaisenaan, joko muun rehun joukkoon
sekoitettuna tai erillisestä kiposta tai kädestä tarjoiltuna.
Muita artikkeleja ravitsemuksesta:
Haluatko oppia lisää kanojen ruokinnasta?
Olen tehnyt 45 minuutin mittaisen opasvideon: Kanojen ruokinnan perusteet, jossa käyn kattavasti läpi kotikanan ruuansulatuksen ja ravitsemuksen tarpeet. Tilaa video omaksesi hintaan 19,50€ tästä: Webinaari kanojen ruokinnasta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti