torstai 18. helmikuuta 2016

Allergisille sopivaa?

Jotkut kananmuna-allergikot voivat käyttää viiriäisenmunia saamatta allergia-oireita.

Viiriäisenmunan aukaisu terävällä veitsellä
Allergikon viiriäisenmunakokeilut tulisi aloittaa aina ensin ihotestillä: raakaa munaa sivellään hieman kyynärvarren sisäpuolelle tai kyynärtaipeeseen. Mikäli oireita ei ilmene vuorokauden sisään, voidaan munaa varovasti sivellä huulille. Mikäli oireita ei nytkään ole ilmennyt vuorokauden kuluessa, voidaan siirtyä pienen palan pureskeluun. Vakavasti allergisten ja mahdollisia hengitysoireita saavien tulee toistaa jokainen testausvaihe ja seuraavaan vaiheeseen voidaan siirtyä vasta kahden oireettoman testin jälkeen. 

Ensimmäisellä maistelukerralla riittää munan pureskelu, ja mieluummin pois sylkäisy kuin nielaisu ja mahdollisten nielu-oireiden aikaan saaminen. Kehotan hyvin allergisia suureen varovaisuuteen! Yksin ollessa ei tule uusia ruoka-aineita kokeilla.

Myytävänä on erityisiä viiriäisenmunasaksia, joilla munan rikkominen käynee kätevästi. Minun keittiössäni jo pelkän purkinavaajan löytäminen on haaste, joten ei lisää vempeleitä, kiitos! 

Leikkaankin viiriäisenmunat terävällä veitsellä niin että viillän munan terävän kärjen pois ja kaadan munan sisällön kulhoon. Viiriäisenmunan kuori on niin hauras, että jos sitä koittaa rikkoa samaan tapaan kuin kananmunaa, kopauttamalla kulhon reunaan, niin taikinasta tulee hyvin, hmm, kalkkipitoista ja ruuan suutuntumasta turhan rouskuvaa. Terävällä veitsellä homma sujuu siististi!

Allergisoivaa?

Minulla on teoria, jonka mukaan teollista rehua syövien lintujen munista saadaan enemmän allergisia reaktioita kuin rehutonta ruokaa syövien lintujen. Teollisten rehujen sisällöt vaihtelevat tuotantoeristä toisiin, riippuen kulloisenkin hetken viljojen ja raaka-aineiden maailmanmarkkinahinnnoista. Teolliset rehut sisältävät ja/tai voivat sisältää tyypillisesti mm: soijaa, kauraa, härkäpapua, vehnää, ohraa ja/tai eläinperäistä valkuaista. Jolloin allergeenit voivat vaikuttaa munijan ravinnon kautta myös munan syöjään. Tämä on toistaiseksi vain teoria ja perustuu hyvin pieneen otantaan. 

Kuvitelmissani on testata lähipiirini allergisilla ja erittäin allergisilla aikuisilla ja lapsilla teoriani paikkansapitävyyttä. Otan erilleen pienen viiriäisparven, joka ei saa yhtään murusta teollista rehua. Vaan tulee elämään pelkillä ”oikeilla” ruuilla: siemenet, viljat, kasvikset, hedelmät, marjat, herneet ja monimuotoiset maan matoset ja muut öttiäiset toimivat viiriäisten ravintona ja munien rakennusaineina. 

Nähtäväksi jää kuinka ihmiskokeideni tulee käymään ;)

1 kommentti: