lauantai 7. huhtikuuta 2018

Ensimmäisiä kanoja hankkimassa


Kuinka hankin kanoja? Ottaisinko munivia kanoja, nuorikkoja vai hommaisinko siitosmunia haudontaan? Tästä artikkelista saat vinkkejä miten, mistä ja milloin omia kanoja kannattaa hankkia ja mitä tulee ottaa huomioon kanakaupoille lähtiessään.


Minä ehdottomasti suosittelen aloittelijalle munivia kanoja tai nuorikkoja. Vaikka keväisin siitosmunia on tyrkyllä mitä ihmeellisimmistä roduista ja kennollisen hinta on halvempi kuin aikuisen kanan, saatikka kanaparven, niin haudonnassa ja tipujen hoidossa on kokeneellekin kanailijalle niin monta mutkaa matkassa, että metsään menon vaara on liian suuri. Enkä nyt tarkoita pelkästään sitä ihmisen mielipahaa epäonnistumisen suhteen vaan sen pienen piipittävän elämän alun tyssäämistä.

Hankkimalla aikuisen kanan kanaharrastuksen alkuun pääsee heti. Kana osaa jo elää, olla ja munia. Hyväkuntoiselle nuorelle aikuiselle uuteen paikkaan muutto ei ole niin rasittava kokemus kuin vaikkapa liian nuorelle, vielä lämpöä kasvamiseensa tarvitsevalle tipuselle. Alle 6 viikon ikäistä tipua ei pitäisikään muuttaa, koska sen ikäinen tarvitsee vielä kaiken energian kasvuun ja elämän opetteluun. Kanaemo ei yleensä alle 6 viikkoisia vieroita ja sitä voisi pitää samanlaisena ikärajana kuin esim kissan- tai koiranpentujen ikärajoja, vaikka tipuja usein hautomakoneilla ilman emokanaa synnytetäänkin. 

Muutto on aina stressi ja aiheuttaa eläimelle turhaa jännitystä. Myös yksinään muuttaminen parvieläimelle on kova koettelemus. Kaksin aina kaunihimpi ja kaverista on turvaa ja tukea uuteen paikkaan tutustuessa. Siksi on suositeltavaa ostaa vähintään kaksi toisilleen tuttua kerrallaan, mieluummin toki koko konkkaronkka samasta paikasta jos vain mahdollista.

Tipuilla kanaharrastuksen aloittavalle munien odotus on pitkä. Rodusta riippuen tipunen aloittaa muninnan vasta 4-9kk iässä.

Milloin?

Kevät on kanamyynnin sesonkia ja silloin monessa paikassa myydään ei oota. Keväällä muninnan aloittava nuori kana olisi pitänyt hautoa talven aikana ja kasvattaa pakkasilla lämpölamput turvanaan. Toki moni kasvattaakin, mutta nämä kanat ovatkin sitten monella tarpeen omaan parveen jatkajiksi tai sitten ne on jo varattu kevään korvalla.  

Varaamalla kanansa hyvissä ajoin, varmistaa, että saa sitä rotua mitä mieliikin. Ajoissa voi olla jopa tammi-helmikuulla, kasvattajasta ja rodusta riippuen. Se milloin kanaset pääsevät muuttamaan sovitaan yleensä kelien ja tilojen mukaan. Toki kanojen ulkotarhan tulee olla valmiina ennen kanojen hakua ja muutkin tykötarpeet ja ruokinta valmisteltuna. Myyjältä saat parhaat ohjeet juuri sinun kanojen ruokinnasta, tarpeista ja tavoista.

Syksyllä kesäkanoja ja ylisuuria parvia karsitaan ja kelvollisia kanoja on tarjolla yllin kyllin. Syksyllä on ostajan markkinat ja mukavia kanoja voi saada lähes puoli-ilmaiseksi tai jonkun toisen kesäkanoille voi tarjota talvipaikan. Mikäli sinulla on kanoille ympärivuotinen paikka, niin syksy on erittäin varteenotettava kanaostosten ajankohta!

http://eepurl.com/czw7wn

Mitä kannattaa kysyä?

Kanaa ostaessa tulisi siitä saada selville ainakin ikä, terveys ja alkuperä. Mielellään myös rotu tai sekarotuisesta mitä mahdollisia rotuja kanan verissä virtaa. Rotu vaikuttaa kanan kokoon, munintaan, hautomahalukkuuteen, kylmänkestävyyteen ja jopa terveyteen. Erilaisia rotuja on Suomessakin pitkälti toista sataa ja niihin kannattaa tutustua etukäteen, jotta löytää omiin tarpeisiinsa ja haluihinsa soveltuvat kotkottajat.

Lue lisää eri roduista: rotuesittelyt

Alkuperällä on merkitystä myös. Onko kana kuoriutunut myyjän kanalassa vai onko se heittopussikiertolaisena kuopsutellut jo useammassakin paikassa. Kanaharrastajapiireissä on ikävä sivujuonne, jossa varsinkin halpoja ja hauskan näköisiä kanoja ostellaan/otetaan harkitsematta ja seuraavan hauskemman löytyessä laitetaan entiset kiertoon.

Myös tuotantokanaloista ”pelastettuja” tehareita tuntuu kiertolaisina kulkevan paljonkin. Ostamalla kiertolaisen tulee tukeneeksi kierrätystä, aivan kuin koirien pentutehtaassakin. Vaikka sydän sanoisi, että kiertolainen täytyy pelastaa loppuelämän kotiin, niin toivottavasti järki kuiskaa, että pelastamalla tämän mahdollistat seuraavien kiertolaisten sisääntulon, ja seuraavien ja seuraavien ja…

Iällä on merkitystä. Rodusta riippuen kana aloittaa muninnan 4-9kk ikäisenä ja munii rotutyypillisesti 2-4 vuotiaaksi asti. Myös vanhemmat kanat munivat joskus ja jouluna, mutta niiltä ei kennon täytettä voi odottaa samaan tahtiin kuin nuoremmilta. Vanhemmilla kanoilla taasen saattaa olla paikkansa parvessa hautojina ja keinoemoina. 

Kanan ikä, luonne ja kesyys selviää myyjältä kysyttäessä. Jos ei selviä, niin on ehkä syytä ottaa askel taaksepäin ja katsastaa joku muu myyjä.

Mistä kana pissii ja muita tarkastettavia aiheita

Kun on muuton aika tarkasta kana. Tai pyydä myyjää näyttämään kuinka se tarkastetaan. 

Olennaista on katsoa kanan silmät ja nokka, näyttävätkö ne terveiltä ja puhtailta? Vuotavat, turvonneet tai räkäiset sieraimet ei saa olla. Osa kanojen sairauksista on tarttuvia ja osa on hoidettavia. Kanojen sairaudet tai loiset eivät ihmiseen tartu, mutta eläimen kannalta sairaana tai loisten kuppaaman muuttaminen on liian rankkaa.
 
Sairas eläin ei muuta! Sairaus ja muuttostressi ovat varmoja kuolemanlaukauksia.

Tarkasta jalat, ovatko kynnet soveliaan pituiset ja suomut siistit ja tiivisti kiinni jalassa? Kuivat ja harottavat jalkasuomut kertovat loisista. Ei kannata ostaa kanan mukana salamatkustajia.

Tarkasta pylly. Onko pylly puhdas ja iho siisti? Kurainen pylly kertoo mahdollisista ripuliongelmista. Ripulia voivat aiheuttaa jotkin ruoka-aineet, mutta myös sairaudet. 

Ulkoloiset kerääntyvät pyllysilmän, eli kloaakin ympäristöön ja takapuolen höyhenien tyveen tai pyrstön sulkiin. Tarkasta iho ja höyhenet pyllyn ympäristöstä huolellisesti. 

Vastuullinen myyjä on kanat tarkastanut ja mahdolliset loiset häätänyt jo hyvissä ajoin ennen myyntipäivää, mutta ei vara venettä kaada. 

Siltajoella linnuille tehdään kerran kuukaudessa rutiinitarkastus. Muuttajat syynätään aina muutama päivä ennen muuttopäivää ja vielä ennen kuin lintu pakataan uuden ihmisensä matkaan. Samalla opastan ostajaa miten tarkastus tehdään. Säännöllisillä tarkastuksilla mahdollisiin loisiin tai oireisiin päästään puuttumaan ennen kuin ongelma on hallitsematon.

Hauska sattumus oli kun maatiaiskanani Peruna oli muuttamassa uuteen kotiin ja pidin häntä sylissä ja selostin uudelle omistajalle Perunan edesottamuksia, niin yht´äkkiä Peruna nostaa pyrstönsä ja pyllistää, että ”Katto nyt miten puhas peräsin”. Riitti meillä ihmisillä siinä naurua, että tainnut tulla kurkittua pyrstön alle tiuhaan tahtiin. 

Peruna on muuten tämä kana, josta kloaakinhoitojuttu kertoo.

Mistä?

Kanoja on myytävänä niin kasvattajilla, maatiaisten säilyttäjillä kuin harrastajillakin. Kun olet päättänyt mitä rotua haluat, voit etsiä kyseisen rodun kasvattajia Munanetistä, Facebookin myynti/osto ryhmistä tai kyseisen rodun ryhmistä, Tori.fistä tai kyselemällä tutuilta.

Tässä blogissa julkaistujen kanarotuesittelyjen kasvattajat ovat tunnettuja ja luotettuja kasvattajia, joille eläinten hyvinvointi, terveys ja rodunomaisuus ovat tärkeitä aiheita. Uskallan heitä suositella lämpimästi.

Mitä lähempää pystyt kanasi noutamaan sen parempi sinulle ja kanoille. Matkustus on aina eläimelle ihmetys, pitkä matka isompi ihmetys ja jännitys. Lähellä sijaitsevasta kanailijasta on hyötyä myös sinulle: saat kysellä ja oppia ja luot mahdollisesti elinikäisen kanakaverisuhteen. Minulla yksi tällainen kanakaveruus johtaa tänä kesänä alttarille asti. Kipittelen kaasona iki-ihanan kanakaverini edellä ja varmistan, että tätä morsiota ei ryöstetä ;)




Mihin hintaan?

Kanojen hintaan vaikuttaa rotu, ikä, sukupuoli ja kasvattaja. Tuotantokanaloiden poistoeriä on silloin tällöin saatavissa muutamalla eurolla per kana. Hinta tuntuu halvalta ja kulut nousevatkin kun tuotantokonetta aletaan ruokkia eläjäksi. Poistokanat ovat nimensä mukaisia: tuotannosta poistettavia raaskuleita. Yleensä nämä tuhansien lajiyksilöiden parvissa elävät ovat erittäin arkoja ja pelokkaita, eivät heti kättelyssä niitä ihania leppoisia pihamaan koristuksia. Pikkuisen vaivaa ja osaamista käyttäen näistäkin saa uskollisia ystäviä, jotka kiittävät hoidosta runsaalla muninnalla.

Kasvattajilla ja kotikanaloitsijoilla kananuorikoiden hinnat vaihtelevat noin 20-40€ tienoilla. Munivat kanat hieman enemmän. Harvinaisemmissa roduissa muniva kana voi maksaa jopa 50-70€ ja onpa esimerkiksi puhdasrotuisissa näyttelytasoisissa kanoissa 150€ hintojakin. Eli ilmaisten omien munien takia tähän harrastukseen ei kannata haksahtaa!

Mitä muuta pitää muistaa?

Lemmikkikanakin on lainsäätäjän näkökulmasta tuotantoeläin ja kananpitäjän pitääkin rekisteröityä.  

Tästä löydät juttua rekisteröitymisestä

Tässä vielä Eviran muistilista kanojen hankkimisesta.

Näistäkin artikkeleista voi olla hyötyä valmistautuessasi auvoiseen kanailijan elämään:


Tutkittuja ja käytännön tositoimissa testattuja tuotteita, tukiruokia, rehuja ja oppaita löytyy Siltajoen Siilosta.



https://siltajoensirkus.mycashflow.fi/






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti